Софиянка откачи заради съобщенията за носене на маска в автобуса

Жена твърди, че е подложена на системен психически тормоз в градски автобус.

В нощта на Зимния Кръстовден срещу Йордановден, небето се отваря

На 5 януари отбелязваме Попова Коледа (ден преди Богоявление - Йордановден). Празникът е наричан още Зимен Кръстовден, Кръста, Водокръст, Водокръщи.

Кръстан, Кръстьо и Кръстан, Кръстина
През деня в църквата се отслужва служба, попът кръщава водата, като в нея пуска кръст. После със светената вода и китка босилек той ръси къщата, за да изгони лоши, нечисти сили и болест от нея. Домакините слагат паричка в котлето със свещена вода. На другия ден същия кръст попът хвърля в река или водоем. Наричан още Водокръщи, този ден е първият от поредица водни обреди, които по начало са много сходни. Вторият и третият са Йордановден и Ивановден, чиито "водни имена" на места се наричат мъжка Водица и женска Водица. Смята се, че в нощта на Зимния Кръстовден срещу Йордановден, небето се отваря, но само праведните могат да го видят и пожелаят ли си нещо - ще се сбъдне.

Снимка: Уикипедия

Честито Рождество Христово!

Рождество Христово, също Коледа, Божик или Божич, е един от най-големите християнски празници. Днес християнският свят чества един от най-големите празници - Рождество Христово. На този ден се е родил Божият син Иисус Христос. Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит поздрави всички българи за празника. "Денят на Христовото Рождество е ден на светлина и радост, на надежда и упование, ден за осъзнаване на най-висшето и последно предназначение на човека: да стане бог по благодат. Ден, в който макар и все така заобиколени от болката, страданието и смъртта, ние с вяра, непосрамена надежда и богопросветен ум прославяме живота.

Дева днес ражда Свръхестествения, и земята поднася пещера на Непристъпния; ангелите с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват, защото заради нас се роди Младенец – Предвечният Бог. Светлината, изгряваща днес с Рождеството на нашия Господ Бог и Спасител Иисус Христос, да огрява всички верни чеда на Православната ни църква, в Родината ни и далеч от нея, и Неговият мир да бъде с всички нас, каза главата на Православната ни църква и благослови българите у нас и по света.