Сподели тази статия.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Румен Рачев е роден в Белово на 15 април 1956 г.

През 1982 г. завършва Художествената академия в София, специалност "Илюстрация и оформление на книгата". Работи предимно в областта на живописта, печатната графика, рисунката, стенописа и дизайна. На 9 май Румен ще новата си изложба в столичната галерия „Нюанс”. Специално за откриването й в България пристига световноизвестният цигулар Найджъл Кенеди. Художникът разказа пред BIG5 за приятелството си с великия цигулар.

Разкажете за предстоящата изложба, която ще откриете на 9 май.
Изложбата ще бъде подредена в една прекрасна галерия „Нюанс”. Галерията веднага даде сериозна заявка за силно присъствие в художествения и културния живот на България. Идеята ми е, че аз откривам на 9 май изложбата и Найджъл Кенеди ще присъства. Двамата сме големи приятели. Отдавна искахме да се съберем и по мой повод и ето това се случи. На 10 май той ще има концерт в Зала 1 на НДК.

С какво този път Найджъл Кенеди ще зарадва родните си фенове?
С един много интересен и силен проект. Няма да бъде в класическата си същност. Ще покаже негови интерпретации и разработки на музиката на Джими Хендрикс. Джими е духовен ментор на Найджъл. Аз много се радвам за този проект . Той не е правил подобно нещо в България. Той е многопрофилен музикант. Като артист прави много интересна авторска музика. Интерпретира джаз, рок, алтернатив. Както казва Джими Хендрикс: Какво ли не още - дори циганска музика.

Найджъл Кенеди е гостувал у нас няколко пъти. Явно България му харесва. Как се запознахте с него?
Всъщност той се запали покрай нашето запознанство. С него се запознахме края на 90-те години. Той беше чувал за мен от един наш приятел - българин в Германия. Той му беше разказал за мен и Найджъл беше проявил интерес да види мои творби. Аз пратих един мой каталог и той останал във възторг. На един от следващите му концерти в Германия се видяхме и така станахме приятели.

През 2000г Найджъл Ви покани за проекта си "Кенеди свири Бах". Как дойде поканата?
Както казах, той много харесва творбите ми и ми се обади и ми каза: “Искам да ми направиш дизайна на новия ми албум "Кенеди свири Бах" с Берлинската филхармония. И аз казах: ОК. Нямаше никакви изисквания. Изпратих му няколко варианта. Всичките много ги хареса. Продуктът се получи добре. Той смята и до ден днешен, че това е един от най-добрите му оформления на албум. Този продукт въобще стана много силен и като музика, и като продажби. Следващата година спечели и британската музикална награда „Брит” . На церемонията казаха, че и моят дизайн е повлиял за наградата. През 2005г ме помоли да нарисувам една огромна картина за сцената в НДК. Аз направих една 5 - метрова картина. Добри приятели сме.

Какъв приятел е Найджъл Кенеди?
Не може да се каже, че се виждаме много често, защото той е много ангажиран. Интересен човек е. Веселяк е, носи детското в себе си. Купонджия е, но е доста хард, когато става въпрос за работа. Найджъл е работохолик. Той и аз си падам малко или много към тази част от човечеството. Аз също пък обичам музиката и когато имам свободно време, свиря на китара. Когато сме заедно, често ни сравняват с братя. Даже ни мислят за астрални близнаци, толкова сме близки.

Мариана Иванова
BIG5