Белият шум - спирачка за ревящи бебета

Ако сте станали родител съвсем скоро, сигурно вече сте на края на силите си от изтощение.

Малкото ви бебе реве нонстоп, а вие вече не знаете какво да правите. Сменили сте памперса, нахранили сте го, но мъникът продължава да оглася стаята с цяло гърло. Спокойно, има решение.

Д-р Харви Карп е известен американски педиатър, специалист по детско развитие и професор по педиатрия в Медицинското училище на Южнокалифорнийския университет и предлага няколко метода, за да се успокой пеленачето. Според изследванията, цитирани от д-р Карп ежедневният бебешки плач: увеличава многократно нивата на стрес при родителите, което заедно с недоспиването е една от основните причини за следродилна депресия.

Кара родителите да се чувстват некомпетентни, глупави и отхвърлени – това от своя страна ги демотивира да създадат по-дълбока връзка с децата си за в бъдеще и да им осигурят изпълнено с разбиране и обич детство. Увеличава агресията (особено при бащи), което води до така наречения shaking-syndrom – смъртни случаи при бебета, причинени от силното им раздрусване (за да престанат да плачат). Увеличава смъртните случаи при бебета, при които родителите заспиват с децата си от немощ и без да искат ги задушават или удрят докато спят.

Умението да се успокояват плачещи бебета се оказва от решаващо значение за оцеляването на бебетата, психичното здраве на родителите и спасяването на браковете, подкрепя идеите на Крап педиатърката Румяна Манева.

Според д-р Карп едни от най-разпространените митове са, че бебетата плачат поради колики/ проблеми с червата/газове или алергия към млякото/киселини.

Изследванията показват обаче, че бебетата плачат по-малко след 4-5тия месец, макар и да продължават да имат колики. Също така родените преждевременно бебета започват да плачат по-късно, макар и да имат колики от самото начало. Освен това не е ясно, защо бебетата се успокояват при люлеене, возене в кола/пускането на сешоар или прахосмукачка, при положение, че коликите не могат да се повлияят по този начин?

Децата нямат проблеми с колики или алергия към млякото освен, ако не повръщат повече от 5 пъти на ден и не увеличават теглото си според нормалното за възрастта им! Друг мит е, че: Бебета плачат поради прекалена стимулация и трябва да бъдат оставени на тишина. В утробата ембрионът непрекъснато е подложен на шум – на сърдечния ритъм, движението на кръвта в артериите, звуците от околния свят са бучащи и шъшкащи, тъй като той е под вода.

Новороденото бебе продължава да е още ембрион три месеца след раждането си и има нужда от същата стимулация като тази в утробата. Родителите трябва да му я предоставят, защото то плаче именно за това!

Това може да се осъществи в 5 лесни стъпки.

5 стъпки на д-р Карп за осигуряване на вътреутробна стимулация на бебетата

1) Повиване – бебето трябва да се повие в пелена, така че ръчичките му да са изпънати надолу, а краченцата свободни – това предоставя усещане за защитеността и сигурността на утробата. До 4 месечна възраст детето трябва да спи повито в пелена. Много е важно краченцата да са свободни, за да не се провокира истинска луксация (изместване) на тазобедрените стави

NB: Нуждата от сигурност е много силна при новороденото, тя може да се удовлетвори и чрез допира до тялото на един от родителите, така че носете бебето през първите 3 месеца поне 12 часа (в слинг например).

2) Поставяне/държане на една страна (но не сън!) – ембрионът през повечето време е в странична позиция

3) Шъшкащи звуци като тези в утробата (така нареченият бял шум)

4) Люлеене – вестибуларният апарат на бебето постоянно се активира в утробата от движението на майката

5) Сукане – сукането е един от най-силните рефлекси за оцеляване – нормално е бебето да суче мляко от 50 до 100 пъти на ден!

В първите 6 месеца трябва да се откликва на всяка желание на детето за храна, допир и успокояване. Това няма да го разглези, а ще създаде у него усещане за сигурност и удовлетвореност на нуждите и по този начин – основата за един щастлив и удовлетворен възрастен, категорична е доктор Манева.