Petru’s сбъдната кулинарна мечта

Всичко започва с една мечта. Преди 10 години Петър Янков отваря един тефтер, записва името Petru’s и описва подробно ресторанта, който иска да има. „Аз съм маниак на тема храна и музика. Мечтата ми беше да имам пиано бар с качествена храна. Практиката ми като готвач и кухните, които съм опитвал, много ми помогна в реализирането на комплекса”, разказва за „Монитор” собственикът на Petru’s.

m2 1024x688

Случайно попада на сградата на столичния бул. ”Свети Наум” 48 и се влюбва от пръв поглед. С двата си етажа, широкия паркинг, детския кът, терасите и простора помещението му дава възможност да реализира плановете си. На първия етаж е разположена зимна и лятна градина, решена в средиземноморски стил и аквариум. Вляво от входа е музикалната зала. Любовта на Янков към нотите е дала отпечатък в интериора на заведението. Снимки на джаз и рок изпълнители висят по стените, роял, музикални инструменти внасят усещане за уют. Ресторантът представлява комплекс с шест тематични зали: малък бутиков суши бар в източен стилlive-cooking зала, в която освен главния готвач, всички сервитьори, а дори и самите посетители приготвят на живо храната си; VIP помещение с тежки завеси, произведения на изкуството и единствена маса с точно 12 стола ще задоволят и най-претенциозния клиент.

В залата за готвене могат да се приготвят всякакви меса върху базалтови камъни, които се нагорещяват до 400 градуса. „Тук никой не скучае. Занимавка си е. Хората имат различни предпочитания. Някои от тях обичат стековете да са средно изпечени, други пък препичат пържолите до хрупкава коричка. Но всички се веселят, когато видят крайния резултат,” разказва Петър. Главната му цел е всяко помещение да носи различно преживяване„И без значение дали избират средиземноморска кухня, суши специалитети, пица на пещ, музика на живо, дискретен уют, или ястие, чието приготвяне е също толкова впечатляващо колкото вкуса му, клиентите ни да могат да се насладят на едно меню, общо за целия комплекс”, разяснява идеята си собственикът. Най-впечатляващото помещение е VIP залата.

Тя е решена в нео барок. Стари морски карти от различни години внасят корабно настроение в помещението. То е за отбрани гости, които не желаят да бъдат притеснявани. Влиза се с чип карти. Менюто е широкообхватносъставено изцяло от Янков. Едва на 22 години той става главен готвач в пловдивски ресторант. Въпреки че е готвил всякакви екзотики – от бизон и белуга до крокодил, в неговия ресторант преобладават традиционните рецепти, преоткрити по нов начин. „Модата идва и си отива, но качествената храна и добрият вкус са винаги актуални. Тайната алхимия на вкуса се случва, когато главен готвач се озове в кухня, пълна с първокласни продукти. Изградили сме собствена мрежа за доставки на свежи зеленчуци от частни ферми, млечни продукти от родопски мандри и месо от български производители. При нас ястията се приготвят без заготовки и изкуствени подобрители.

Така не само качеството е несравнимо по-високо, но и цените остават достъпни за всеки посетител на комплекса”, категоричен е шеф Янков. Всеки ден Petru’s предлага различно обедно менюКрем супа от домати с печено сирене и кротони; рибена супа с калкан и сьомга; свинско джоланче на фурна с кисело зеле; картофи с гъби, пресен лук, маслини, поръсени с пармезан и за десерт домашни бонбони са сред предложенията, които може да опитате в обедната си почивка. От основното меню не е за изпускане микс салата от листни зеленчуци със запечено козе сирене, филенца от плодове и орехи. Непременно опитайте и свинско филе в панчета, поднесено с пюре от френски картоф, манатарки и пармезан. Ако сте любители на птичето месо, пъдпъдъците с риган и масло, с пюре от картоф, сушени домати и панчета са точно за вас. Винената листа предлага внимателна селекция от 130 етикета, като половината от тях идват от малки и независими български изби.