Камерън Карпентър с нов албум

Sony Classical & Вирджиния Рекърдс предстяват новия албум на изключителния американски органист Камерън Карпентър - „Rachmaninoff - Rhapsody on a Theme of Paganini & Poulenc - Organ Concerto“!

Албумът е първият запис на музиканта със симфоничен оркестър, както и първият концертен запис в кариерата му. Албумът включва шедьовъра на Рахманинов Рапсодия по тема от Паганини, записана на живо в прочутата зала „Концертхаус“ в Берлин и Концерта за орган, тимпани и струнен оркестър от Пуленк. Записът на рапсодията от Рахманинов е световна премиера и за още една страна на музикалния талант на Камерън: той аранжира оригиналните пиано партитури за орган. Програмата в албума завършва със Симфония №1 за орган от Виерн, записана на живо от концерта в Берлин по време на биса. Записите на албума са реализирани с оркестъра на Концертхаус – Берлин под палката на утвърдения германски диригент, Кристоф Ешенбах.

Новият албум е кулминацията на един изключително успешен концертен сезон за Карпентър (2018) и естествено продължение на дългогодишното му приятелство с Маестро Ешенбах, с когото той се среща за първи път като студент в Джулиард скул (Ню Йорк). Всички произведения в албума са част от концертната програма на предстоящото световно турне на Камерън Карпентър, озаглавено „International Touring Organ“.

При представянето на албума пред медиите, Камерън Карпентър обяснява вдъхновението си за избора на репертоар. „Обожавам това клавирно произведение на Рахманинов и от много време ме ‘сърбят’ ръцете да го изпълнявам. Въпросът беше как да се случи..? И както с повечето творби, които не са за орган, подготовката изискваше да се създаде подробна транскрипция, основана на детайлното изучаване на оригинала“. Оркестралната част в произведението остава непроменена, а аранжиментът за орган, който изпълнява Камерън Карпентър, се основава на оригиналната партитура за пиано. Начин, чрез който органистът, отдава почит към шедьовъра на Рахманинов.

В новия албум влиза и едно от ключовите произведения в световния репертоар за орган: Концерт за орган, тимпани и струнен оркестър от Франсис Пуленк, написан същата година (1934), в която Рахманинов създава своята рапсодия. „Това е първото произведение за орган, което Пуленк композира и поради тази причина е особено интересно за мен. В този концерт се преплитат цинизмът, отчаянието, танцът и улицата, но винаги зад тях надничат религиозната преданост и смъртта. Напомня ми за Фелини или Кокто… Екзотичната комбинация от идеи, която Пуленк създава в композицията, трябва да бъде отразена и при изпълнението на орган”. – допълва Карпентър.

Фотокредит: Вирджиния Рекърдс/Sony Classical

Световното турне на Камерън Карпентър - International Touring Organ – се реализира с уникален дигитален орган, единствен по рода си в света. Инструментът e лично проектиран от Карпентър и е специално изработен за него от пионерите в бранша, компанията "Marshall & Ogletree". Това е единственият подобен орган в света, който позволява на Карпентър да пътува и да изнася концерти навсякъде от 2014-та година насам.

При създадения по поръчка дигитален орган, са премахнати традиционните тръби и на тяхно място се използват дигитализирани звуци на инструменти от цял свят, което позволява изключително прецизна звукова дефиниция, необходима при виртуозната техника на пръстите на ръцете и краката. "Този орган е в състояние да осигури безпрецедентна чистота на тона и бързина на артикулацията. Тази чистота липсва в много от съвременните еклектични тръбни органи. Органът е хипер експресивен от една страна и безкрайно фин от друга, но в безспорен чист и ясен контрапункт“. – завършва Карпентър.

И точно както неговият дигитален инструмент преобърна представите в света на органа, така Камерън Карпентър преобърна света на класическата музика. Бунтар. Музикален революционер. Суперзвезда. Класически музикант с милиони фенове и последователи в социалните мрежи. И както казва един от водещите в „Kulturradio Berlin“ след края на концерта в Берлин в репортаж за медията, „Карпентър е поразителен виртуоз, който може да направи всичко“.