Цветница е!

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се празнува, както в православната, така и в католическата и протестантската църкви една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден.

Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя(в западните църкви). Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.

За втора година, в която посрещаме празника в пандемична обстановка, службите ще са пред храмовете, а здравният власти обявиха и мерки, които да се спазват.

Гледайте след 9:30 ч. пряко по БНТ1 празничното богослужение от храм-паметника "Свети Александър Невски".

Блаженият Давид, макар и лишен от лирата си, чрез песента на децата високо се радва и духом заедно с тях участвува в тържеството, както някога пред лицето на ковчега Божий - и той с тях пее и възклицава радостно: благословен е, Който идев име Господна! Нека го запитаме: кажи ни, пророче, кой е този, който иде в име Господне? Не ни е работа - казва той, сега да Ви уча: това сега е предоставено на децата от Онзи, Който из устата на младенци и кърмачета е приготвил възхвала за унищожение на врага и победа над мъстителя!

Кажете, деца, откъде е това у Вас прекрасно съревнование и приятна песен? Кой ви научи на това? Кой ви умъдри за това? Кой Ви свика? Къде са поканите Ви? Кои са учителите Ви? Вземете - казват те - участие с нас в тържеството и пението, и вие ще узнаете това, което е било в желанията на Моисея и другите пророци - ще видите с нас изпълнението на обетованието в лицето на нашия Учител! Нека и ние с децата да грабнем клонки, нека и нас вдъхнови Дух Светий, та и ние да приветствуваме Госта с внушената от Бога песен: благословен е Идещият в име Господне - осана във висините! Когато децата тържествуваха, когато учениците се радваха - закоравялата завист против славата на Господа се възбуди, градът изпадна в смут и почна да пита: кой е Този? Като че ли не са видели Благодетеля, прославен с безчислени Божествени чудеса! Тъмнината, обаче, не била в сила да покрие блестящата в нея незалязваща светлина. Против тези, именно, пророкът някога е казал: глухи, чуйте и слепи, погледнете и вижте! Виждате ли, възлюбени, точността на предсказанието?!

Цяла Иудея се изпълни с благодеяния, а те сега питат: кой е Този? О, неразумни люде, които лъжливо се наричате учители! О, безмислени старейшини! О, безсрамно потомство на Ханаан, а не на Богобоязливия Иуда! Малките деца познали Твореца си - а непокорните бащи питали: кой е Този? Младото поколение възпявало Бога - а застарелите в зло питали: кой е Този? Гръдните деца проповядват за Бога - а възрастните богохулстват! Отрочетата благочестиво отправят свещена хвала, а безбожните иереи нечестиво негодуват! О, жестоки човеци, които се мислите за праведници, обърнете сърцата си към своите деца и от тях се поучете за тайните Божии! Защо вие при блясъка на слънцето обичате тъмнината? Защо замисляте война против мира, който нищо не може да смути? Ако вие сте верни синове на Сион, веселете се заедно с чедата си: нека благочестието на рожбите ви бъде повод към радостта и тържеството! От тях се научете: кой ги е научил на това, кой ги е свикал, откъде е дошло това учение, какво е това ново богословие и старо пророчество?! Обърнете сърцата си към радостта на децата; не затваряйте очите си пред истината; влезте в радостта на Господа! С всички тях - деца и бащи - нека и ние отправим хвала и кажем: благословен е Идещият в име Господне! Осана на Давидовия Син!

 

 

Източник: БНТ/Снимка: Столична община