Димитър Стоянов: Риск за националната ни сигурност има, но пряка заплаха няма

Димитър Стоянов: Риск за националната ни сигурност има, но пряка заплаха няма

Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха няма. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на отбранатаСнимка, който коментира обявената частична военна мобилизация в Русия. 

„Провеждането на мобилизация в Русия естествено, че води до ожесточаване на конфликта и трудна предсказуемост на края на този конфликт“, заяви военният министър. Той припомни, че България е член на НАТО, а системата за колективна отбрана добре гарантира националната ни сигурност. 

„Всеки един конфликт, който е замразен, тлеещ или горещ, какъвто е в Украйна, е риск за националната сигурност. Като се започне с потока от бежанци и с използването на икономически средства, водещи по един или друг начин до влияние върху националната ни сигурност. Ние го усещаме сами, виждаме какво става с цените“, обясни министър Димитър Стоянов. 

На журналистически въпрос дали новата ситуация, свързана с частичната военна мобилизация в Русия, може да доведе до обсъждане на увеличаването на контингента на НАТО в България, Стоянов отговори, че към момента това не е необходимо, тъй като пряка заплаха за страната ни няма. 

Източник: БТА

Снимка: БНТ