25 нови трамваи за 80 млн. лв. пристигат в София

 

25 нови трамваи ще бъдат доставени на общинското дружество „Столичен електротранспорт“ ЕАД. Полската държавна компания „Железопътни превозни средства ПЕСА Бидгошч“ спечели обществената поръчка. Договорът е на обща стойност 80 805 780 лв. (без ДДС).

Първите два трамвая ще пристигнат в началото на 2023 г. Положителната новина е, че успяхме да спазим срока за изпълнение на обществената поръчка. Тя се забави заради съдебни спорове с кандидатите“, коментира за Economic.bg Орлин Пранджев, oтдел „Иновационни проекти".

Доставката на новите трамвайни мотриси е част от проекта „Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за релсов транспорт – трамвайни мотриси.“ Той е финансиран 100% по процедура „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух“.

Пранджев обясни, че обществената поръчка се е проточила две години заради съдебни спорове във Висшия административен съд (ВАС) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Важното е, че след решение на ВАС на 18 ноември беше сключен договора за "Доставка на 25 броя нови нископодови съчленени трамваи за междурелсие 1009 mm“, обясни Пранджев.

Цената на една мотриса излиза 3 212 900 лв. (без ДДС). Столичани ще се возят в изцяло климатизирани трамваи. Те ще разполагат с платформа за детски колички и трудноподвижни хора и звукова сигнализация за незрящи. За сигурността на пътниците в мотрисите е осигурено видеонаблюдение, сподели Пранджев. Превозните средства са оборудвани с високоефективна електрическа отоплителна система и две отделни климатични системи за охлаждане: на пътническия салон и на кабината на водача.

Припомняме, че миналата година обществената поръчка на „Столичен електротранспорт“ ЕАД беше блокирана в КЗК. На 23 юли 2020 г. изпълнителният директор на „Столичен електротранспорт“ ЕАД инж. Евгений Ганчев подписа крайното класиране. Тогава полската държавна компания „ПЕСА Бидгошч“ зае първо място с 96.631 точки. На второ място се класира чешката Skoda Transportation А.С. с 93.3562 точки. Компанията предложи по-висока цена за доставка - 95.5 млн. лв. (без ДДС). Въпреки това Skoda Transportation атакува обществената поръчка.

Според чешката компания „Столичен електротранспорт“ ЕАД неправилно е избрал за изпълнител, икономически оператор, който не отговоря на поставените квалификационни изисквания. В жалбата се твърдеше, че „ПЕСА Бидгошч“ АД е в изключително затруднено финансово състояние и има редица прекратени договори, а други се изпълняват със сериозно забавяне.

Източник: Economic.bg

Соломон Паси: България може да има първата частна ядрена централа

Международният форум „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“ се откри край Варна, предаде кореспондентът на БГНЕС от черноморската ни столица.

Горанов: България трябва да влезе в Еврозоната по-скоро

Все още обаче не е ясно кога левът ще бъде заменен от еврото

Българска фирма дава 2000 лева на оценител на матраци

Обявата е съвсем реална, а до момента са кандидатствали над 100 души