Как да се предпазим по време на гръмотевична буря

Как да се предпазим по време на гръмотевична буря

Когато синоптиците предупредят за силни гръмотевични бури, трябва да останем на закрито, да избягваме разходките в паркове и в открити пространства, за да не се случват такива фатални инциденти. Това заяви Татяна Попова - експерт по мълниезащита. Ето какви съвети даде още тя:

"Изключвайте мобилните си телефони. Не отваряйте чадъри и не заставайте под дървета. Те ще ви предпазят от дъжда, но той не е толкова опасен, колкото мълнията. Трябва да седи далеч от дърветата и да не се скупчваме на групи по много хора, тъй като вероятността от поражения е по-голяма. Де не стои също и до метални стълбове, високи паметници".

По думите на Попова, периодът на мълниите става все по-голям. Преди години мълнии имаше основно през лятото, сега обаче е краят на септември и гръмотевичните бури продължават да атакуват. А причината за това е глобалното затопляне.

Какви са причините при вчерашната силна буря в София мълния да удари четирима души в градинката при църквата "Свети Никола" между ул. "Пиротска" и "Опълченска - в "Денят започва" разговаряхме и с експерта по мълниезащита Радослав Калчев. Вижте какво каза той.

Източник: БНТ

Снимка: Pixabay.com