Министър Виолета Комитова: И в управлението има креативност

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова направи равносметка за свършената работа по време на мандата на служебното правителство в интервю за предаването „Бизнес старт“ по „Блумбърг тв“ с водещ Христо Николов. Тя заяви, че е управлявала в екип и решенията по сложните въпроси са били взимани след внимателно изслушване на всички мнения. „Това е част от моя креативен модел. Използвам идеите, ума и креативността на всички хора, които са около мен“, каза Комитова и допълни, че в управлението всеки ден възникват ситуации, които изискват нестандартен подход. „Не можахме да свършим докрай задачите, но начертахме пътя, по който трябва да се решават“, заяви тя и призна, че се чувства удовлетворена след решаването на сложни казуси.

Като акцент в бъдещата Програма за енергийна ефективност на обществени и жилищни сгради, част от Националния план за възстановяване и устойчивост, министър Комитова посочи завишените изисквания за качество на извършените дейности. Ще се търси повече устойчивост на проектите. Доказаните енергийни спестявания ще трябва да са над 30%. Например, ако сграда, която преди санирането е харчила 100 единици енергия, след санирането трябва да е минимум с 30% надолу. „Иначе считаме, че не сме постигнали целите, не сме изпълнили критериите на програмата. Другото много важно нещо е, че тези проекти ще се заплащат от ЕК, когато се реализират и докажат, че са изпълнени критериите. Следователно, ако някой си позволи да направи някоя измама или да не изпълни критериите, проектът ще го има изпълнен, сградата ще е санирана, но няма да получи финансиране. Т.е. имаме завишаване на контрола върху разходването на тези средства“, даде конкретен пример министър Комитова.

По отношение на въвеждането на електронно строително разрешение, тя уточни, че от 1992 година всички строителни книжа, които се изработват преди започването на строежа, се създават в електронен вариант, но после тези строителни книжа се печатат на хартия и се внасят в съответната администрация за одобряване и съгласуване. Тя изрази учудването си от остарелите практики, въпреки че от години се говори по тази тема, имало е дори министър, отговарящ за електронното управление в предишното правителство, изразходвани са и финансови ресурси.

В равносметка за постигнатото през последните два месеца и половина министър Комитова отчете работата по въпросите от комисията „Манолова“, осветляването на раздаването на пари от държавния бюджет по инхаус, работата по няколко спешни наредби – за достъпна среда и за паспортизацията на сградите, подготовката на много съществени изменения в ЗУТ, въвеждането на строг режим и контрол да се строи с разрешение за строеж, ускоряване на процесите по издаване на такива разрешения и решаването на много текущи въпроси, казуси по жалби на граждани, много срещи с хора, институции и организации. Тя благодари за голямата професионална подкрепа от всички браншови организации.

Виолета Комитова обясни, че времето не ѝ е стигнало за много неща. Като например за един от големите дефекти в системата – липсата на планиране на строителните процеси, които се отнасят за държавни обекти. „Ако ако имах повече време, бих планирала за 2022 г. точно колко строежи можем да си позволим. Не бих започвала нови строежи, защото те няма да са обезпечени финансово“, каза тя и допълни, че в момента се извършват ремонти на пътищата в цяла България на честна дума на фирмите, възложени поръчки за ремонти нямат финансов ресурс, а това е огромен стрес. Според нея трябва да се обърне повече внимание и на контрола върху изпълнението на започнати вече строежи.

Министърът отново представи идеята си навсякъде, където е възможно да няма инженеринг, процесът да се раздели на 2 – на проектиране, което произвежда строителните книжа и точно по размери, по количества да се изчислява всичко, което ще е необходимо за бъдещия строеж, ориентиране за приблизителната стойност, след което да се провежда търг за изпълнение на строителството. Тя уточни отново, че инженерингът оскъпява проектите, а и е възможно да генерира корупция.

Арх. Комитова посочи какво е спечелила и загубила с приемането на ангажимента да бъде служебен министър. „Категорично това не е сделката на живота ми“, каза тя и допълни, че е загубила много нерви, време, много почивка, защото е трябвало да се работи и събота, и неделя. „Но също така спечелих страшно много неща. Първо, спечелих цялостен поглед върху инвестиционния процес, който касае национални обекти – пътища, ВиК, друга национална инфраструктура. Също така спечелих много нови приятели. Спечелих симпатиите на много Ваши колеги-журналисти, макар в началото някои да бяха негативно настроени към мен. Смятам, че спечелих и много народна любов, защото всеки ден получавам поздравления от хора, които не познавам, така че, ако това са някакви печалби, това е моята“, откровена беше министър Комитова.

Тя заяви, че е много разочарована от неочакваните нападки към служебното правителство в последните дни. „Фактите са следните – служебното правителство вече си отива, ние сме на път да имаме ново правителство, ако някой е искал да критикува служебното правителство е имал възможност от 11-ти май до онзи ден да го критикува.“

По отношение на пост в следващ редовен кабинет, арх. Виолета Комитова уточни, че никой не ѝ е предлагал да участва в някакво правителство и се подготвя психически за почивка, за да посвети време на семейството и дома си, които са били ощетени през изминалото време. „Ще продължа традицията – аз стоя лятото дълго време на морето – на българското море, и смятам веднага да замина натам“, каза в края на разговора арх. Виолета Комитова.

Бунтът на майките прерасна в гражданско движение

Инициативата е на бизнесдамата и майка на 4 деца Стоянка Мавродиева
 
Национално гражданско движение, което да се бори за правата на българските майки и деца, обяви началото на своята дейност в Котел навръх честванията на 200-годишнината от рождението на великия българин Георги Раковски.
В процес е организационна работа по юридическото оформяне на документите по регистрация на движението,уточни инициаторката - бизнесдамата и майка на 4 деца Стоянка Мавродиева.
"Благодаря на всички български майки и техните семейства, които ме подкрепиха на изборите за народни представители на 04.04.2021 година! Благодаря на хората, които работеха неуморно за моята кампания и дадоха всичко от себе си! В Пловдив град събрахме повече от 2500 гласа, а в Пловдив област - повече от 3000 гласа. В Пловдив област събрахме повече преференции от водача на листата. Това говори, че майките са припознали моята кауза. Виждайки постигнатите резултати, майки от цялата страна се обаждат да ме подкрепят. Те ме мотивират да направим общонационално движение със структури в цялата страна. Заедно да работим в името на нашите деца", допълни още тя.

По време на предизборната кампания Стоянка Мавродиева е имала срещи с много майки, които със сълзи на очите си споделяли своята нелека съдба и трудностите, през които са преминали, водени единствено от желанието да имат дете. 

"Не мога да забравя думите на една майка, че вече десет години изплаща кредит от 50 000 лева за направени ин витро процедури. Не мога да забравя сълзите на една самотна майка, която изплака мъката си за лишенията, през които е преминала, за да отгледа сама детето си. Не мога да забравя стотиците майки, които споделяха, че не получават детски надбавки.
Вярата на хората в мен и социалната значимост на проблемите на българските майки и деца ме мотивираха да продължа своята обществена дейност. Имам една мечта! Искам да се възроди българската нация и държава. Искам държавата да осигури реална защита на бременните жени, да осигури ефективна подкрепа на семействата с репродуктивни проблеми, да осигури детски надбавки за всички деца, чиито майки имат завършено средно образование, да увеличи размера на детските надбавки. Искам държавата да промени принципа на подпомагане на социално слабите семейства. Искам държавата да подпомага образованите майки, които отглеждат бъдещите граждани на нашата държава", категорична е бизнесдамата.
Стоянка Мавродиева е щастлива майка на 4 деца и успешна бизнесдама. Завършила с отличие Английската езикова гимназия в Пловдив и пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, специалност „Право“. Отлично владее английски и руски език.
         Работила е като адвокат и управляващ партньор в една от големите адвокатски кантори в Пловдив,  извършвала правно обслужване на общини от Пловдивска област. Специализирала е в областта на административното и търговското право.   Била е и главен юрист на община Стамболийски.
         През 2005 г. със съпруга й създават инвестиционна компания, която изкупува и обработва земеделска земя.
 

Снимки Личен Архив

Ангелов с препоръки към църквата за Великденските празници

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев дадоха препоръки към църквата по време на Великденските празници, съобщи БНТ.

Ангелов препоръча на Лазаровден, Цветница и Великден в храмовете задължително да:се спазва физическа дистанция поне 1,5 м на всички присъстващи
задължително да се носят маска по време на служенията да има дезинфектанти в църквите и да се дизенфекцират контактни повърхности в храмовете да се обособят отделни изходни входове в храмовете и да се отворят прозорците при възможност: да се намали продължителността на църковната служба вярващите да не целуват иконите върбовите клонки на Цветница да се раздават извън църквите.

Доц. Кунчев уточни, че тези препоръки се отнасят и за посещенията на заведения за хранене. От утре се разрешава провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и друг учебни центрове при спазване на физическа дистанция от 1,5 м, каза още проф. Ангелов.

Допускат се и спортните състезания на открито при публика 30% от общия капацитет, но не повече от 1000 души на сектор при спазване на физическа дистанция. Със следващата заповед, когато бъде удължена извънредната епидемична обстановка, се предвижда увеличаване на броя на класове, които да присъстват в училище.

Проф. Костадин Ангелов заяви, че влизането в страната от 1 май ще става по 3 начина: с ваксинационен паспорт, с отрицателен PCR тест или с документ за преболедуване на заболяването, не повече от 6 месеца от датата на влизането в страната.

Родителите, чиито деца не са приети в детска градина, може да не получат компенсации

Народният представител се ангажира да внесе предложение и неприетите в общински детски ясли деца да бъдат компенсирани

Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Четвърта неделя на Великия пост

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ, В Четвъртата неделя на светия Велик пост честваме паметта на преподобния Йоан Синайски, останал в паметта на светата Църква с прозвището си Лествичник. Всички ние добре знаем с какво той е заслужил това забележително прозвище. То идва от неговото основно духовно и богословско съчинение „Лествица на божественото възхождане“ – ще рече „Стълбица“. Духовна стълбица, чието успешно изкачване ще изправи християнина пред портите на Царството Божие и ще го въведе във вечния живот – в лоното Авраамово, където почиват всички праведници. Стълбицата, по която съзнателно или не, добре или зле върви всеки един от нас, в своя всекидневен християнски живот и подвиг. Тъкмо това възхождане по стъпалата на добродетелите описва преподобният Йоан, като с образа на Лествицата боговдъхновено допълва и тълкува казаното ни от Господ Иисус Христос за тесния път и тесните врата, които водят към живота (срв. Мат. 7:13-14). Изключителният начин, по който преподобният описва и тълкува изкачването ни по тази духовна Стълбица, забележителната проникновеност на неговия духовен взор са дали необходимото основание на светата Църква да му окаже и тази толкова висока чест – да посвети на светлата му памет една от неделите на светата Четиридесетница, и едва ли е случайно, че това е тъкмо неделята след Неделя кръстопоклонна. Защото за този, който се е вслушал в призива на Христа, взел е кръста си и е тръгнал подир Него, за да Го следва (срв. Мат. 16:24), предстои тъкмо едно непрестанно изкачване по Лествицата, която води към живота. Такъв е пътят на подвижника – на християнина, който е решил да се подвизава в следването на Христовия път, който е път към Възкресението и живота, но и път, който неизбежно минава през Голготата на изкушенията, мъката и страданията. Този път е описал и е изтълкувал преподобният Йоан Лествичник в своето съчинение, посветено на възхождането ни към съвършенството – съвършенството, което е наше божествено призвание; съвършенството, в което се състои и нашето богоподобие и което ни заповядва Сам Господ наш Иисус Христос, когато казва: „… бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец“ (Мат. 5:48). Пътя към тази последна, от Бога поставена ни цел на нашия живот, преподобният Йоан е описал толкова подробно, проникновено и вдъхновяващо, изхождайки, на първо място, от Христовото Евангелие, в което е зададено цялото съдържание на християнския живот, а след това и от своя собствен опит от живота в подвижничество. Опит, придобит през десетилетията на строго монашеско уединение – в послушание и усърден иночески подвиг в Синайската пустиня, и в това е причината за силата и въздействието на неговото слово, това, че за духовния живот, за изпитанията и за изкушенията по пътя към личната Голгота на всекиго от нас, за борбата със страстите и за придобиването на добродетелите той пише не теоретично, не повтаряйки неща, а основно от личния си опит – опит от преживяното от него във вървенето по трънливия Христов път. Нека духовната Лествица, описана от преподобния Йоан Синайски, бъде личен и осъзнат път и за всекиго от нас. Нека имаме и ние неговата решимост и усърдие в изкачването на нейните стъпала, като според силите си вярно следваме завещаните ни указания и напътствия, както са правили и продължават да правят всички Божии угодници, жадуващи богообщението и търсещи божествената светлина и вечния живот. По молитвите на Пресвета Богородица, на преподобния отец Йоан Лествичник и на всички просияли в светостта Свои угодници, Господ Бог да благославя нашия път към Царството, приготвено от създание мира за всички праведници! Честит и благословен празник! † НЕОФИТ ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

София вече има планетариум

София е единствената столица в Европейския съюз без планетариум.

Едни от водещите разработчици предлагат слот игри в Palms bet казино

Онлайн хазартната индустрия за пореден месец ще отбележи сериозен ръст. Особено впечатление прави фактът, че той се наблюдава не само при приходите, но и при изплатените печалби. Все повече почитатели започват да разпознават удоволствието да преследват големите джакпоти от уюта на дома си. Това не бива да ни изненадва, в днешно време огромна част от развлекателната индустрия намира място в онлайн пространството. Говорейки за онлайн залози, трябва да обърнем внимание на онлайн платформата на Палмс Бет.

Освен интригуващи бонуси и разнообразни джакпоти, можем да открием една много интересна и впечатляваща практика - това казино подбира много добри игрите си. Това изискване е от особено значение и екипът зад създаването е отговорен за специалния подбор. Впечатление прави фактът, че преди да се въведе нова функционалност, както и нова игра, Палмс Бет прави много сериозно проучване и в това онлайн казино ще открием някои от най-популярните и реномирани разработчици. Именно по този начин можем да правим заключения относно качеството на предлаганите услуги. Един бърз поглед към портфолито ще ни покаже присъствието на CT Gaming.

Не е необходимо за човек да бъде експерт и да познава мащаба на тази компания, но фактите са повече от впечатляващи. Компанията оперира повече от 20 години на пазара и успешно разработва слот машини в повече от 15 страни, а екипът от разработчици е повече от 1500 души. Можем да обърнем внимание, че в момента един от джакпотите в Палмс Бет е обвързан именно с игрите на CT Gaming.

Друг интересен доставчик е iSoftBet. Компанията работи в почти цяла Европа и обслужва клиенти от цял свят. Тук трябва да подчертаем, че освен работа със слот машини и създаването на интересни предизвикателства в онлайн платформите на казината, iSoftBet партнира с повече от 50 софтуерни провайдъра. С други думи, това е компания, която много лесно може да интегрира любимите игри в мобилни приложения, да следи за честната игра и да предоставя разнообразни и красиви игри на своите играчи.

Компанията Amatic е известна не само със създаването на онлай игри, но и на машини за реалните казино обекти. Партнирането с реномирани компании е сертификат за качество. От гледна точка на възможности, препоръчваме да се запознаете с професионалното мнение на анализаторите и да разберете какво предлагат от казиното на Palms Bet и защо е предпочитан избор за все повече играчи. От гледна точка на удоволствието, можем да бъдем сигурни, че в онлайн казиното ще се радваме на скорост, функционалност и красиви графики, за каквито гарантират компаниите от горните редове.

Не трябва да забравяме, че Палмс Бет е на разположение и с удоволствие ще отговори на всички възникнали въпроси. Важно е да отбележим, че когато един провайдър се съгласи да партнира с едно онлайн казино, той също прави проучване, преди да предостави своите услуги. При наличието на повече от един такъв, при това със световно реноме, можем да бъдем категорични, че именно тази платформа държи не само на качеството на обслужване, но и на потребителите си.

От гледна точка на предизвикателства, препоръчваме да обърнете внимание на секцията с динамични джакпоти, които постоянно растат и се повишават. С други думи в Палмс Бет казиното ще открием достатъчно интересни възможности, гарантирано удоволствие от риска, както и толкова необходимото разнообразие. Всичко останало зависи от самия играч.

В столицата: Къде да заведем децата в съботния ден?

Шестото издание на традиционната лятна кампания на Столична библиотека за насърчаване на четенето и привличане на нови читателски публики „Зелени библиотеки“ стартира от 1 август 2020 г. 

Палатките, неуважаеми управляващи, са ви най-малкия проблем!

Страхът е голямо шубе. Коалицията, начело с гербоидите и практикуващите патриотинг национални предатели, решила да остане на власт. Все едно някой ги пита и иска. Наглостта на днешните политици в България няма аналог в историята. Народът им казва да се махат и ги плюе, те се хилят и казват: Дъжд ни вали!

Няма такава наглост! Властта, че е сладка, е ясно. Но тук проблемът е много по-сериозен - страх. Също като се качиш на гърба на тигъра и се държиш за опашката. Ако се пуснеш, знаеш със сигурност какво следва. И какво и колко кратко ще ти бъде бъдещето.

Затова сега глупостта им достига невиждани висоти. Защото те явно не осъзнават какъв враг сами си създадоха. Когото досега много, ама много подценяваха. Народът от тулупи, негодници, маргинали, безделници и мисирки, се надигна като лъв и заяви, че повече няма да позволи някакви престъпници да се подиграват на българския народ. Управляващите явно не осъзнават докъде могат да провокират хората. Подценяват ги жестоко.

Нещата скоро могат да излязат извън контрол. Палатките, неуважаеми управляващи, са ви най-малкия проблем. Те са по-скоро отклоняващи вниманието ви способи. Но какво ще направите, ако наистина ви докопаме? На живо и лично!?! Тогава на кого ще обяснявате колко просперираме и как няма да пускате властта.

 

Да ви напомня ли едни други, които също са твърдели, че народа им просперира и са казвали, че като няма хляб, да ядат пасти. Тогава народът също е чакал....докато не е разбрал силата си. И тогава са летели глави....

Искате ли истинска демокрация?!?
Свобода, равенство, братство?
Погледнете към историята! Защото свободата, образно казано, е на върха на копието!!!

* Eстествено, заглавието е от цитат от "Дон Кихот"

Елена Гунчева