В Хасково събират средства за линейки за недоносени бебета

Кампания в Хасково събира средства за закупуване на модерна транспортни линейки за недоносени бебета. Акцията "Капачки за бъдеще" събра още в първия половин час един микробус с капачки, които заминаха за рециклатора на сметището в хасковското село Гарваново, видя репортер на БТА. Предаването на пластмасови капачки от бутилки и алуминиеви кенове от безалкохолни напитки и бира ще продължи до 14:00 часа на централния площад "Свобода" в областния център.

Амбицията ни е освен неонаталните линейки с вибрационни рампи и апаратура, предназначени за малки общини, да закупим и автомобили за планинско спасяване, както сочат желанията на нашите доброволци, каза координаторът на националната кампания за Хасковска област Таня Челебиева. Тя припомни, че чрез досегашните дарения са закупени кувьози за новородени. От първата ни кампания до днес са събрани общо към 27 хил. кг. капачки от региона и други градове, отчете Челебиева.

Резултатите от днешната акция ще станат ясни по-късно.

Източник: БТА

За Стара Загора: JQA-Academy стартира БЕЗПЛАТНА онлайн QA менторска програма

JQA-Academy стартира БЕЗПЛАТНА онлайн QA менторска програма за хора от Стара Загора❕
Относно програмата:
Поставените задачите се изпълняват в рамките на седмица и менторите проверяват знанията на курсистите по важните части от модулите за обучение.
Вече три години практическата QA академия развива и затвърждава знанията, натрупани от курсове и лекции. Менторите в JQA-Academy предизвикват курсистите с реални задачи и проекти, където да приложат наученото.
С всеки участник се работи индивидуално. Наравно с техническите умения курсистите се подготвят как успешно да преминат през трънливия път на интервюто за работа. Също така развиват допълнително необходимите в сферата soft skills.
 
Повече информация за менторските програми можете да видите в нашия обновен сайт тук: https://jqa-academy.com/courses/ или да се свържете с нас лично във Facebook и Instagram страниците ни: JQA - Junior Quality Assurance
Кампанията е активна до края на месец Октомври!
Побързайте, местата са ограничени

Работникът, пострадал при взривовете в "Арсенал", почина

Късно снощи е починал е работникът, който вчера пострада при контролирани взривове в завода "Арсенал" в Казанлък, съобщиха от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

Вчера в завода бяха извършени контролирани взриовве на стари боеприпаси. Първоначално беше съобщено, че няма пострадали, но вечерта стана ясно, че има пострадал служител. Той транспортиран от болница в Стара Загора и настанен в клиниката в Пловдив с множество изгаряния.

Източник: БНТ

 

Човешката аура - ключ към хармоничното здраве


НС е отделна планета и там никой не се интересува ни от Севда, ни от случайните убийства

Севда била на 2 годинки. Захвърлена и нежелана от родната си майка е осиновена, а после е пребита и след 22 дни кома, със счупен череп, завършва мъничкия си живот в ръцете на лекарите, които не успяват да я възродят. 22 дни мъничката Севда не е изпитала нито болка, нито страх, нито е протягала ръчички за добрина, но да получи удари.
Осиновителката е обвинена за - цитирам - "Убийство по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда".
Аз ли вече не разбирам български?! Оказва се, че можеш да убиеш някого "без да искаш", докато го пребиваш до смърт и то съвсем съзнателно?! Ерго - боят е напълно съзнателен, само смъртта е случайна. Иначе казано: когато те прибиват системно, но оставаш жив, това е просто бой - само смъртта може да е настъпила случайно.
Двегодишна Севда. Не видяла обич и покой.
Днес законотворците на България ръсят от трибуната на 48-мия парламент приказки за светци и какво е посланието на светците. Земните аргументи явно не тежат.
Народното събрание е отделна планета и там никой не се интересува ни от Севда, ни от случайните убийства, резултат от умишлена и системна агресия. А осиновителката на Севда, ако изобщо бъде призната за виновна, може да понесе до 12 години затвор - за случайно убийство заради умишлен побой. Няма страшно - ще я пуснат след две.
48-мото Народно събрание ръкопляска на откриването.
Поклон, мъничка Севда
 

Liyana Pandelieva, Facebook

Жената в различните ѝ роли

„Жената в различните ѝ роли“ е тазгодишното мото на българския формат - „Денят на жената предприемач“, който ще бъде честван за четвърти път в България на 24-ти ноември 2022 година в Гранд хотел Милениум София.

„Международният ден на жената предприемач“ се празнува за пръв път в световен мащаб през 2013-та година, а от тогава насам е отбелязан в 144 държави и 65 университета и институти. Организацията на Обединените Нации (ООН), Камарата на Представителите в САЩ също честват Women’s Entrepreneurship Day - WED. В градове като Ню Йорк, Лос Анджелис и Филаделфия е обявен за официален празник. Българският формат също прави такава заявка. Основната мисия на „Денят на жената предприемач“ е жените и младите момичета да получат необходимото насърчаване, споделен опит и вдъхновение, за да се развиват успешно и превърнат в лидери, постигащи успех във всяка една своя роля.

Посланик на „Денят на жената предприемач“ за България е Славянка Стойкова, която оглавява, в ролята на председател, Асоциацията на жените предприемачи в България - „Селена“, а продуктов мениджър и идеен организатор на събитието, откакто се празнува в България, е Десислава Авджиева, която заема позицията на заместник-председател. Организацията е създадена преди 15 години в подкрепа на жени предприемачи, лидери, мотиватори и експерти в своята област. Членуващите дами в нея са от всякакви бизнес области и имат различен професионален път, а целият управителен съвет е съставен само от дами с дългогодишен предприемачески опит в разнообразни сфери на развитие, за да управляват ефективно Асоциацията. „Селена“ е първата по рода си асоциация в България, която подкрепя жените в бизнеса. Основните цели на организацията са свързани с подпомагане на женската предприемаческа дейност. Данните на НСИ сочат, че през последните години делът на бизнес дамите в България се увеличава, като над 30% от предприемачите у нас са от нежния пол. Това е и причината за 4-ти път „Селена“ да организира специално събитие, на което жените, занимаващи се с предприемаческа дейност, ще имат възможност да споделят своите знания, да окуражат хората около тях и да им помогнат за тяхното бизнес и личностно развитие.

„Денят на жената предприемач 2022“ е специално посветен на жената в различните ѝ роли, която вдъхновява както жени, така и мъже. Празникът е насочен не само към дамите, ориентирани към предприемаческа дейност. Основната цел на събитието е да се покаже комплексната роля, която жените изпълняват в ежедневието си. От отглеждането и възпитанието на децата, през изпълнение на всички домакински задължения, поддържането на красива визия и участието в различни бизнес начинания, дамите са основен катализатор на съвременното общество. Поради тази причина е важно жените, притежаващи необходимия нюх, знания и компетенции да развиват предприемачеството си в България, без да напускат страната. В подкрепа на това, по време на събитието, ще се проведе дискусия на тема: “Как да развивам успешно бизнеса си в България и как да разширя дейността си в международен план?”. В този панел участие ще вземат и различни международни организации, които през призмата на опита ще мотивират жените да развиват предприемаческата си дейност в други държави, без да излизат от пределите на България.

Заедно с палитрата от функции и ролите, които дамите заемат в обществото, често основен приоритет в живота на голяма част от жените предприемачи, е подкрепата на различни общественополезни дейности и каузи. Поради тази причина и през 2022 година, Асоциацията на жените предприемачи в България - „Селена“ и организаторът на „Денят на жената предприемач 2022“ - агенция Alternative Advertising, ще подкрепят обществено значима кауза в помощ на възрастни хора - „Предай нататък“.

 

Как да активизираме аурата си в периоди на стрес


Селянин и селяндур - какви са разликите?

Разлики между Селянин и Селяндур:
1. Селянин – Човек, който живее на село или в малък град.
2. Селяндур – Живее навсякъде, най-много са в средните и големите градове. По селата не виреят (няма кой да ги търп
3. Селянин – Бачка яко, изкарва си хляба с честен труд. Щастлив е, че има работа. Лоялен е към работодател и колеги.
4. Селяндур – Мързелива гад. Мрази да се труди, обича да е "на далавера". Гледа винаги да изклинчи и да "претакова" държавата, колегата или шефа.
5. Селянин – Чист човек. Обича природата и не свини наоколо. Повечето отпадъци намират приложение в градината или като храна на животните.
6. Селяндур – Свиня. Хвърля си боклука в найлоново пликче през прозореца. Изтърсва си пепелника на колата на светофара. Ако му направиш забележка – бучи, че си плаща данъците и бате Бойко да изчисти. Възможно е и до физическа саморазправа да прибегне.
7. Селянин – Плаща си данъците и сметките. Псува на ум (и на глас) обирджийската държава, но плаща. Декларира си кладенеца, който сам е копал, и му плаща данък.
8. Селяндур – Никога не плаща нищо. Висят му 15 неплатени акта от КАТ и данъци на панелката от 1989-та. Краде парно от комшиите, слага си магнит на електромера и не плаща вода.
9. Селянин – Говори просто, но разбираемо. Ако се премести да живее в голям град, за една година преодолява диалекта.
10. Селяндур – Мйека цял живот и твърди, че това е най-чистият български език. Мрази да го поправят, не желае да научи нищо ново.
11. Селянин – Умее да се весели, знае как и кога. Ако е сватба, ще чуе цяло село, но семейните празници се празнуват у дома.
12. Селяндур – Дъни музиката яко до 4 сутринта и хич не му дреме, че е примерно вторник и утре всички наоколо са на работа. Другият вариант е да се нареже като свиня в кварталната кръчма, да се сбие със сервитьора, да оповръща таксито и да опикае асансьора.
 
Снимка: Класически шуменец, Фейсбук

Как да активизираме аурата си в периоди на стрес


Как Монтесори методът следва интересите на детето

Мила Томова-Прусийска е Монтесори учител, магистър по предучилищна педагогика. Специализира в Монтесори градини в България и Италия. Има магистратура по европейски бизнес и маркетинг, проведена в четири държави – Италия, Франция, Германия и Испания. Домакин, организатор и лектор е в поредица от обучения за родители, включително с “Академия за родители”, “Едно наум”, списание “Кенгуру” и други. През 2019 г. създава Двуезикова школа Къща на децата "Мила Монтесори” в Плевен, за деца от 3 до 6 г. Майка е на момченце – Симеон, на една година. 

Монтесори методът обръща индивидуално внимание на всяко дете, следва неговите интереси, надгражда възможностите и талантите му. Това каза в интервю за БТА Мила Томова – Прусийска, Монтесори учител и основател на плевенската двуезикова школа Къща на децата "Мила Монтесори". По думите й методът Монтесори помага на децата да напреднат или да наваксат в конкретна област, както и в голяма дълбочина да достигнат до знания и умения. 

Ръководената от Мила Томова-Прусийска школа е включена в програмата на Националните дни на неформалното образование (13-15 октомври), които се провеждат под егидата на Софийски университет "Св. Климент Охридски", с участието на регионалните Центрове за работа с деца и над 30 други български образователни институции и организации.

Следва текстът на цялото интервю:

С какво Монтесори методът е по-различен от другите познати педагогически практики?

- Едно от забележителните неща, които прави Монтесори методът е да използва принципа "Следвай детето", т.е. успяваме чрез начините на преподаване да обърнем индивидуално внимание на всяко дете, да проследим и да надградим неговите възможности и таланти в областите, в които традиционната система по-скоро се движи според средностатистическото ниво. Монтесори методът може, както да помогне на децата да напреднат или да наваксат в конкретна област, така и в голяма дълбочина да достигнат до знания и умения. За пример ще посоча математиката. Там най-базовият материал е децата да могат да разпознават какви са количествата на числата до десет. Материалът за най-напреднали, говоря за предучилищна възраст, е умножение и деление на трицифрени числа с остатък. Не казвам, че всяко дете ще стигне до там, но сме изпращали първокласници, които могат да умножават и да делят. Имахме и дете на 4 годинки, за което бяха интересни държавите и знамената им. За нея предоставихме атлас по география за 4 клас, който беше любимата й книга. Всеки от нас е изпитвал това усещане, когато нещо му е интересно и приятно, колко е по-концентриран и по-голямо удовлетворение изпитва от работата си. Успяваме през интереса на детето да вплетем и други образователни направления и области. 

Залагате на индивидуалния подход като водещи са интересите на детето, които се допълват и доразвиват?

- Точно така. Успоредно с това проследяваме и какво се изисква по държавните образователни стандарти – какви са минималните, средните и високите резултати, които се очаква децата да постигат на определена възраст. С радост мога да кажа, че повечето ни деца в първи клас надхвърлят това, което се очаква и изисква от тях. 

Къде и как се запознахте с метода Монтесори и защо решихте да се занимавате точно с него?

- Всъщност моето амплоа, преди да стана детски учител, е малко по-различно – занимавах се с маркетинг и реклама. Работех дори в Брюксел в една от най-големите компании за бързооборотни стоки, които се продават в супермаркета. Тогава усетих, че цялото ми знание, уменията ми, езиците, които знаех, отиваха едва ли не за това да подтиквам майките да си купуват спрейове за тоалетна. Зададох си обратния въпрос – кое е това нещо, в което искам да инвестирам и да оставя моя отпечатък в света? Винаги съм изпитвала афинитет към различния начин на преподаване. Например, по метода сугестопедия изучавах френски език и беше много по-различно от английския и италианския езици, които също владея, но изучавах по традиционната педагогика. Започнах да търся, да се интересувам от методите, чрез които най-лесно, приятно и естествено може да бъде преподаването. Най-много резонирах с метода Монтесори. Избрах да е за деца от 3 до 6-годишна възраст, защото най-големият скок в обема информация, който ние самите можем да поемем с лекота, става в първите седем години. Тогава е периодът на т.нар. "попиващ ум". Мария Монтесори го разделя на две части – от 0 до 3 и от 3 до 6 години. От 0 до 3 г. е по-хаотичният период. Около третата годинка тази по-хаотична енергия се уравновесява, канализира и всички впечатления, които децата са натрупали, започват да се опитват съвсем съзнателно да ги категоризират. Тогава вече са способни да седнат с възрастен и по-осъзнато да се обучават.

Каква е равносметката от дейността на школата Ви за изминалите три години?

- Близо сто деца успяха да се докоснат до Монтесори метода за тези три години чрез нашата школа. С гордост мога да кажа, че изпратихме трети випуск първокласници, които имат успехи в училище. Много от тях се връщат тук, за да се видим, да си поговорим, защото за тях това е едно спокойно място, където са се чувствали щастливи. Това, с което се отличаваме от класическите Монтесори детски градини, е че се опитваме да съчетаем най-доброто от различните методики. Успоредно при нас се прилага двуезично обучение. Имаме преподавател, който общува с децата основно на английски език. Сега дори очакваме учител, който не говори на български и има богат опит от Монтесори детски градини в Лондон и София. 

По какъв начин Вашата школа ще участва в Националните дни на неформалното образование?

- Ще участваме по два начина. Аз имам покана да бъда лектор в една от пленарните сесии, за да представя Монтесори метода и как той разгръща потенциала на децата. Също така организираме Ден на отворените врати в школата на 15 октомври, събота от 09:30 до 12:00 часа. Подготвили сме специална програма за деца между 3 и 6-годишна възраст, която включва кът на здравето, музикална приказка и творческа работилничка.

Източник: БТА

Как да активизираме аурата си в периоди на стрес


Здравната каса неправомерно задържа пари за лечение от здравните вноски

От Българския лекарски съюз настояват за спешни преговори с НЗОК, на които да бъдат разпределени парите от здравни вноски, разпределени като излишък в бюджета на касата.

В "Денят започва" председателят на БЛС д-р Иван Маджаров заяви, че касата неправомерно заделя пари от здравните вноски и вместо за лечение планира да ги върне към държавния бюджет. В същото време парите за лекарства за болниците за последните три месеца на годината са под въпрос, а в над 200 болници договорените увеличения на заплатите на персонала няма как да се случат.

"Искам да ги призова оттук нататък абсолютно открито да излезем на дебати и там, пред всички да ни кажат кой точно министър на финансите, на здравеопазването или ръководител на касата, им възлага не да лекуват и да използват здравноосигурителните вноски за лечение, а да ги спестяват. Защото те много гордо съобщават, че щели да спестят около 200 млн. и да ги прехвърлят в бюджета на държавата и според тях няма проблем. Но всички знаем, че има.", заяви д-р Маджаров.

Според него касата използва технически аргументи, за да не плаща за реално извършено лечение и по този начин е натрупан така нареченият излишък от близо 200 милиона лева.

"Сега използват, че няма редовно правителство, няма действащ парламент и няма пред кого да се отчитат. И правят едни ПР акции, викат журналисти и им казват колко всичко е розово и красиво.", допълни той.

Председателят на лекарския съюз изтъкна, че ако се наложи, от съсловната организация ще сезират и компетентните органи.

Източник: БНТ

Временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к. „Младост“ 1

На 12 октомври 2022 г. (сряда) във връзка с подмяна на спирателен кран по бул. „Андрей Сахаров“, ж.к. „Младост“ 1 се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

бул. „Андрей Сахаров“ от бул. „Андрей Ляпчев“ до ул. „Проф. Марко Семов“, бл. 70, бл. 70А, бл. 71, бл. 72А, Резиденция „Тера“, Посолство на Кралство Камбоджа.

 

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Йерусалим“ № 15 пред магазин Т-Маркет.

 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на „Софийска вода“ АД на телефон 0800 121 21 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - https://sofiyskavoda.bg/water-stops.

„Софийска вода“ АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Честваме паметта на свети пророк Варух

 

Пророк Варух бил Божи избраник и възвестявал Неговата воля на еврейския народ във връзка със завладяването на земите им от вавилонците в VII век преди Христос. Като помощник на пророк Йеремия, когато Йеремия бил в затвора, Варух записвал неговите пророчества и след това ги четял на народа в храма. Заради справедливите си обвинения към цар Йоаким и народа Варух не бил обичан, но не преставал да говори истината. В Библията е запазена книга с неговите пророчества. Пророк Варух говори и за идването на Божия Син на земята като Спасител на човешкия род.

Свети Харитон бил родом от малоазийския град Икония (днес Коня в Турция) и живял по времето на император Аврелиан (270-275 г.). Бил известен с християнската си духовност и когато бил издаден указ срещу християните, той бил един от първите заловени от управителя на града. Подложили го на ужасни мъчения, но още докато бил в затвора, император Аврелиан бил убит. Следващият император, Проб, отменил указа и така Харитон бил освободен. Върната била свободата на затворниците, а заточениците можели да се върнат в родните си места. Тия, които се криели по пещери и пустини, отново започнали да се събират свободно на молитва. А Харитон решил да отиде в Йерусалим и да живее като отшелник в пещери в района. Славата му се разпространила бързо и много други монаси се събрали край него. Така Харитон създал манастира във Фара. Въпреки това, жадувайки за уединение, той отново заминал за вътрешността на пустинята, където в района на Сука създал нова обител.

Свети Харитон се преселил във вечността на 28 септември 350 г. Понеже безстрашно изповядвал вярата си и страдал за това, но не загинал мъченически, е наречен изповедник. От него е останал обредът на монашеското пострижение, т.е. посвещение.

Източник: БТА