След проверките на хранителните вериги, граждани питат: Защо няма наказания на търговците?

След проверките на хранителните вериги, граждани питат: Защо няма наказания на търговците?

Стотици нарушения при формирането на цените на храните в магазините установи ударна проверка на властите. На места са открити надценки с над 90% върху храните на пазара. За да бъдат овладени цените на храните, държавата предвижда да дигитализира регистрите, така че да става ясно как се формира цената от производителя до купувача.

Годишната инфлация на хранителните стоки е 24,5 % през януари, съобщи министърът на земеделието Явор Гечев.

Храни на пазара с над 90% надценка установиха проверки на властите

Серия от нелоялни търговски практики са констатирали държавните контролни органи в рамките на едномесечната ударна проверка, която беше извършена в големите търговски вериги, по веригата производител-краен клиент.

Оказва се, че най-честите нарушения са свързани с етикетирането на стоката.

Така, например, клиентът купува една стока на една цена, а се оказва, че тя е съвсем различна, когато той плаща на касата. Нарушения при упоменаване произхода на стоката. Много често стоки се предлагат за български, а се оказва, че са вносни и не на последно място промяна в теглото на стоката.

Комисията за защита на потребителите е открила 452 нарушения при 471 проверки на ценообразуването при храните в търговската мрежа. Това обяви вицепремиерът Христо Алексиев, който заедно с министрите на земеделието и на икономиката и индустрията представи резултатите от анализа на цените на основни хранителни продукти.

Контролните органи са констатирали драстични надценки по веригата от производители до крайния клиент, достигащи 95%. Като пример бяха посочени цените на сиренето и кашкавала.

"Тези данни, така да обобщя, показват едно - сериозен натиск върху българския производител. Съмнения за генериране на сериозни свръхпечалби и което е най-големият проблем - необосновано отнемане на доходи на хората", каза Христо Алексиев.

Шефът на КЗК обясни защо е било много важно да бъдат установени нелоялните търговски практики:

"Защото те са предпоставката за изкуствено завишаване на цените. Защото те, упражнявани от търговците, които имат пазарен дял над 50, 60% завличат целия пазар след себе си. Завличат и малките търговци и така се изкривява целият пазар и цените се завишават изкуствено", каза Стоил Алипиев - председател на КЗП.

От НАП изчислиха каква печалба са генерирали хранителните магазини.

"Срокът за деклариране на данъците върху печалбите е 30 юни. Към момента, по предварителните данни, на база на авансовите вноски направени през 2022 г. очакваме около 25% ръст на печалбите на дружествата", каза Милена Кръстанова - зам.-изпълнителен директор на НАП.

Източник: БНТ

Как да регистрираме човешката аура?