Запорожката АЕЦ изцяло спря да работи

Запорожката АЕЦ изцяло спря да работи

Запорожката АЕЦ изцяло спря да работи, съобщава украинският ядрен оператор "Енергоатом", предаде Ройтерс, цитира БТА.

Функционирането на Запорожката АЕЦ, която се намира под контрола на руските сили, бе напълно преустановено, като това представлява мярка за сигурността на централата, съобщи днес украинската енергийна компания.

Компанията уточни, че е прекъснала връзката на шестия блок на атомната електроцентрала с електрическата мрежа в 03:41 ч. местно време.

"Провежда се подготовка за охлаждане му и привеждането му в студено състояние", заяви "Енергоатом".

Компанията "Енергоатом" заяви още, че вчера е успяла да възстанови инфраструктурна връзка на централата с електрическата система, която според "Енергоатом" е била повредена от руски обстрел. По този начин отново е станало възможно захранването на централата от украинската енергийна система.

"Бе взето решение за спиране на блок номер 6 и за привеждането му в най-сигурното състояние - студеното", се казва още в изявление на енергийната компания.

"Енергоатом" подчертава в същото време, че рискът от нанасянето на допълнителни щети на въпросната инфраструктура "остава висок", което би създало необходимост от "захранването на централата с дизелови генератори, като това решение би било кратковременно, като бъдат взети предвид технологичният ресурс и наличното количество дизелово гориво".

Киев призова в сряда всички жители на окупираните от Русия райони около Запорожката АЕЦ, която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, да се евакуират в името на собствената си сигурност. 

Русия и Украйна взаимно се обвиняват в обстрел на централата, който може да доведе до ядрена катастрофа.

Украинският президент Володимир Зеленски призова районът около централата да бъде демилитаризиран.