Владимир Путин: Срещу Русия е започнал ядрен шантаж

Владимир Путин: Срещу Русия е започнал ядрен шантаж

От обръщение на Президента на Русия Владимир Путин:

Целта на Запада е да отслаби, да раздели и да унищожи страната ни. Те вече открито говорят за това, че през 1991 година са съумели да разчупят Съветския съюз, а сега е дошло времето на самата Русия.
 Те са направили тотална русофобия за свое оръжие, в това число от десетилетия целенасочено са отглеждали ненавист към Русия, най-напред в Украйна, за която те са подготвили участ на антируския плацдарм, а самия украински народ са превърнали в пушечно месо и са го тласнали към война срещу нашата страна.
Вече след започване на специалната военна операция представители на Киев реагираха на наши предложения доста позитивно. Очевидно обаче е, че мирното решение не се е харесало на Запада, затова след постигане на определени компромиси на Киев му е било дадено фактически директно указание да осуетят всички договорености.
 В агресивната си политика Западът е преминал всички червени линии. Постоянно чуваме заплахи в адрес на нашата страна, нашия народ.
 Гражданите на Русия могат да бъдат сигурни: териториалната цялост на нашата Родина, нашата независимост и свобода ще бъдат осигурени с всички налични средства. В историческата ни традиция и съдбата на нашия народ е да спираме всички, които се стремят към световното господство, които заплашват с разкъсване и поробване на Родината ни, на нашето Отечество.

Източник: Посольство России в Болгарии

Руският президент Владимир Путин обяви незабавна частична военна мобилизация в Русия. Той увери, че ще бъдат използвани всички средства за защитата на страната и обвини Запада в ядрен шантаж.

Руското министерство на отбраната съобщи, че ще бъдат мобилизирани 300 хиляди души от запаса.

От днес в Русия започват мобилизационни мероприятия, съобщи в телевизионно обръщение към нацията Владимир Путин. Той аргументира решението с необходимостта от защита на суверенитета и териториалната цялост на страната.

"Мисля, че е необходимо да подкрепим предложението на министерството на отбраната и Генералния щаб да бъде въведена частична мобилизация в Русия. Повтарям: става дума само за частична мобилизация. Това означава, че призовки ще получат само граждани от запаса. С приоритет ще бъдат хората, служили във въоръжените сили, които имат военна специализация и съответния опит. Преди да бъдат разпределени по места, те ще преминат задължителна допълнителна подготовка, като се разчита на опита, придобит по време на специалната военна операция. Указът за частична мобилизация е подписан.", заяви той.

Путин допълни, че срещу Русия е започнал ядрен шантаж, като, по думите на руския президент, става дума не само за поощрявания от Запада обстрел на Запорожката АЕЦ, който създава опасност от ядрена катастрофа, а и за изказвания на някои високопоставени представители на държави от НАТО за възможността за използване на оръжие за масово поразяване срещу Русия.

"Искам да припомня на тези, които си позволяват подобни изявления спрямо Русия, че нашата страна също разполага с различни средства за поразяване, а по някои компоненти и с по-съвременни от тези, с които разполагат страните от НАТО. И при заплаха за териториалната цялост на нашата страна, ще използваме всички налични средства за защитата на Русия и нашия народ. Това не е блъф.", подчерта той.

В телевизионното си обръщение Владимир Путин привества планираните в четири украински области референдуми за присъединяване към Русия и посочи, че ще подкрепи решението на на жителите на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област. Той определи като цел освобождаването на източния регион Донбас в Украйна.

 

Източник:БНТ