Броят на жертвите от земетресението в Турция нарасна на 912 души

Броят на жертвите от земетресението в Турция нарасна на 912 души

Броят на жертвите от земетресението в Турция нарасна на 912, ранени са 5383 души, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Ердоган не се ангажира да прогнозира как ще нарасне броят на загиналите с напредването на издирвателно-спасителните операции в страната.

Земетресението с магнитуд 7,7 по Рихтер с епицентър е селището Пазарджък, окръг Кахраманмараш, разтърси много силно на разсъмване обширен регион в Югоизточен Анадол. В окръзите Килис, Диарбекир, Адана, Османийе, Шанлъурфа, Адъяман, Газиантеп, Малатия и Хатай има големи разрушения. 912 граждани загинаха. Не знаем колко ще нарасне броят на жертвите, каза Ердоган. 5385 души са ранени. Разрушени са 2818 сгради, а 2470 души са извадени изпод развалините, добави той в изявление на живо пред турските телевизии.

Президентът посочи също, че министри са заминали в градовете от земетръсната зона и координират спасително-възстановителните дейности. В района на труса са изпратени издирвателно-спасителни екипи и техника от цялата страна. Местните граждани също оказват помощ на екипите за търсене и спасяване и на правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

“Помощите, изпратени в региона извън координацията на АФАД, причиняват хаос и е трудно да стигнат по предназначение. Освен от НАТО и ЕС получихме предложения за помощ от 45 държави. Турция като държава и нация ще се справи с тези катастрофални дни, които ще оставим зад гърба си благодарение на единството и солидарността. Днес е денят, в който 85 милиона туптят като едно сърце”, заяви държавният глава.

По данни на АФАД земетресението е било с магнитуд от 7,7 и е станало на дълбочина около 7 километра под земната повърхност. Продължило е около 30 секунди. 

Същевременно продължават да пристигат съобщения за разрушения в поразените райони. Цяло село в окръг Кахраманмараш е напълно сринато със земята.

Пистата на летището в Хатай, което годишно приема милиони пътници, се е разцепила на две по ширина и е абсолютно негодно. Разрушен е и шосейният път, свързващ окръзите Кахраманмараш, Хатай и Газиантеп. По асфалта са се образували дълбоки дупки.

По данни на местни жители телефонните връзки с много селища са прекъснати или трудно се осъществяват. Според турски медии има хиляди хора в неизвестност.

В 13.24 ч. днес ново силно земетресение с магнитуд 7,6 по Рихтер разтърси района на Кахраманмараш. Трусът бе усетен осезаемо и в окръзите Газиантеп, Диарбекир, Шанлъурфа и Анкара.

Представител на АФАД заяви, че двете земетресения са независими едно от друго, но са се задействали взаимно. В района на Кахраманмараш се наблюдава силна тектонична активност.

Очакват се вторични трусове от 6,5-6,7 по Рихтер, предупредиха сеизмолози. 

Иточник: БТА