Христо Сарафов чества 40 години на сцената в условия на карантина

Христо Сарафов чества 40 години на сцената в условия на карантина

На 9-ти май доайенът на Музикалния театър и голямата звезда на оперетата, операта и мюзикъла Христо Сарафов навършва 65 години. 40 от тях той посвещава на сцената. Заради мощното си сценично присъствие и уникален глас често е сравняван от почитателите и от учениците си с актьора Васил Михайлов.
По повод своя юбилей Христо Сарафов отбелязва: „Моята мечта винаги е била да се занимавам с това, което правя вече 40 години. Това е нещото, което най-много ме радва и вдъхновява в този живот. И се надявам да продължавам да го правя. Искам да съм на това място, на което съм, с тези възможности, с които съм и с тази любов на публиката, която имам”.
Сарафов е категоричен, че Музикалният театър в момента изживява голям възход, а с постановките, които се случват в последните години на негова сцена, трябва да се гордее всеки артист, който работи в него.
Заради извънредното положение, посветеният на неговия юбилей спектакъл на 9-ти май на „Царицата на чардаша”, в който Сарафов играе една от коронните си роли на бонвивана Фери Бачи -няма да се състои. Но затова пък почитателите на артиста –солист могат да го гледат тази събота – 9-ти май от 11:00 часа - в документалната поредица на Музикалния театър „Ех, майко майчице, щастлив/а съм… и по време на карантина!“, която представя звездите на театъра по време на карантина. От събота онлайн срещата с Христо Сарафов ще е достъпно във Фейсбук страницата Държавен музикален и балетен център-София (https://www.facebook.com/national.music.theatre/) и на сайта на театъра - www.musicthetare.bg

Колегите на Сарафов ще поднесат своите поздравления по повод билея му онлайн, а след като паднат ограничителните мерки и лично в Музикалния театър. Христо Сарафов си пожелава всички да са живи и здрави. „Да се надяваме, уважаеми зрители, че скоро всичко това ще свърши и ние отново ще се появим пред вас на сцената. Нашето изкуство се случва при живия контакт с публиката. Когато вас ви няма – ние сме никой!” – с тези думи доайенът на Музикалния театър се обръща към публиката.

ТВОРЧЕСКА БИОГРАФИЯ НА АРТИСТА-СОЛИСТ ХРИСТО САРАФОВ

Христо Сарафов завършва „Класическо пеене“ в Музикалната академия през 1982 година в класа на доц. Констанца Вачкова, след това специализира в Москва. Творческата му кариера започва на оперната сцена, където играе Доктор Бартоло в „Севилският бръснар“ от Росини. Това става една от емблематичните му роли. Играе я над 80 пъти в оперни театри по цял – във Франция, Испания, Италия, Германия, Португалия, САЩ , Гватемала и другаде. Друга негова запомняща се роля, изиграна в много оперни театри по света, е ролята на Лепорело в операта „Дон Жуан“на Моцарт. Дълги години Христо Сарафов пее в различни театри в чужбина, от които над 12 години гастролира в Съединените щати.
От 1983 година досега, с кратки прекъсвания, е солист в любимия за него Музикален театър. В началото на кариерата на неговата сцена играе редом с големите звезди на оперета Видин Даскалов, Лиляна Кисьова, Донка Шишманова, Теодора Георгиева. Тук се въплъщава в десетки водещи роли в оперети и мюзикъла. Публиката обича превъплъщенията му в ролите на: Фери Бачи в „Царицата на чардаша“, Дядо Либен в „Българи от старо време“, Алфред Дулитъл в „Моята прекрасна лейди“, Макс фон Майерлинг в мюзикъла “Булевардът на залеза” от Уебър, Бог Зевс в „Орфей в ада“.
Сарафов е звезда и в най-новите и хитови заглавия на Музикалния театъра – мюзикълът „Фантомът на операта”, където го гледаме в ролята на Ришар Фирмен;в класическата оперета на Щраус „Прилепът” – в ролята на Франк. Най-новата му роля е на млекаря Тевие в мюзикъла „Цигулар на покрива”от Джери Бок, постановка на режисьора Небойша Брадич(Сърбия). Спектакълът беше посочен като едно от музикалните събития на 2020 година. Ролята на Тевие Христо Сарафов определя като „щастливата роля на своя живот”. За нея споделя още: „Голямото признание за един артист е колегите му да го харесат в дадена роля, не само публиката. Когато те харесат артистите от хора,солистите, оркестъра, балета и ти кажат – ти направи голяма работа – наистина, тогава човек се чувства щастлив!” – признава Христо Сарафов. Той пожелава същото творческо удовлетворение да изпитат и неговит млади колеги от Музикалния театър, които работят с голям хъс и вървят по неговия път.