Кулинарният конкурс „Вкусът от миналото днес“ търси талантливи хоби готвачи

Кулинарният конкурс „Вкусът от миналото днес“ търси талантливи хоби готвачи

„Вкусът от миналото днес“ е името на кулинарния конкурс за хоби готвачи, който стартира днес и ще продължи до 22 август. Организатор е МЕТРО България и както подсказва името, участниците трябва да покажат своя модерен прочит на традиционна българска рецепта. Конкурсът е част от мащабната инициатива на компанията „Отгледано с грижа в България“, в рамките на която автентични български земеделски продукти се доставят директно от производителите до 11-те магазина на компанията в цялата страна.

Кулинарните предложения на хоби готвачите ще бъдат оценявани от авторитетно жури от утвърдени в кулинарната сфера професионалисти, водено от главния готвач на МЕТРО Академия шеф Юри Велев. Сред останалите оценяващи са притежателят на единствената за Източна Европа диплома „Global Masterchef Degree” – Андре Токев, световноизвестният кулинарен фотограф и носител на престижната награда Gourmand World Cook Book Awards – Илиан Илиев, лауреатът от Националната кулинарна купа на България през 2021 Петьо Станишков и авторът на един от най-успешните кулинарни блогове в България – Сандра Алексиева.

Претендентите в конкурса ще трябва да демонстрират своя модерен прочит на традиционната българска кухня, като задължителни компоненти в тяхното ястие трябва да бъдат два от следните земеделски продукта: розов домат, кромид лук или смилянски фасул. Допълнително изискване към рецептите на участниците е те да могат да бъдат приготвени в рамките на 45 минути със стандартно кухненско оборудване. Желаещите да се включат могат да изпратят своите рецепти и снимки на приготвеното ястие до 22 август включително на Facebook страницата на МЕТРО Академия или на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

До финала на състезанието, който ще се състои по време на „Фестивал на розовия домат“ на 12 септември, ще достигнат четирите хоби готвачи с най-добри рецепти, които ще имат честта да готвят на живо пред авторитетното жури. Най-добрата рецепта ще бъде включена в менюто на ресторанта на един от най-успешните шеф готвачи у нас – Moments by Andre Tokev.

Кулинарният конкурс е част от програмата на „Фестивал на розовия домат“, който за 5-та поредна година ще бъде кулминацията на програмата „Отгледано с грижа в България“. От създаването на инициативата МЕТРО България работи съвместно с малки и средни земеделски предприятия, като всяка година изкупува тонове продукция от тях. Освен подкрепа към родните производители, чрез кампанията „Отгледано с грижа в България“ МЕТРО се стреми да даде отзвук и на българските кулинарни традиции, които са устойчиви на времето и актуални и в съвремието.