Рибата-капка е безспорният урод на планетата

Рибата-капка, известна още и като риба-сопол заради носоподобния си израстък отпред, наистина впечатлява с унилия си вид тип “гаджето ме заряза”.

Грозноватата рибка дори е получила заслужено признание за неугледната си външност, след като с най-много събрани гласове е била избрана за талисман на Обществото за защита на грозните животни.

Биологът и тв водещ Саймън Уот, председател на Обществото за защита на грозните животни, се надява, че по този начин вниманието на хората ще бъде привлечено към изчезващия вид на рибата-капка и към други достойно уродливи творения на Майката-природа. Като например маймуна-носач, водна жаба от езерото Титикака и костенурка с муцуна на прасе.

Интересното е, че рибата-капка е застрашена от изчезване, макар да не става за ядене. Проблемът й е, че често попада в рибарските мрежи, защото се движи заедно с омари и раци. Движи се е силно казано, защото всъщност тя няма нито един мускул по безформеното си туловище и по-скоро се носи по течението с минимален разход на енергия.

Принципно желанието на Саймън Уот да се обърне внимание и на по-грозните животни на планетата е разбираемо – лесно се съчувства на миличка, пухкава и сладичка панда, зорът е да помогнеш на риба, която стряскащо напомня за купа с желе.