Да полетиш с „Икарус” сапунерка

Да полетиш с „Икарус” сапунерка

Умален модел на автобус 120 от софийския градски транспорт издуха конкуренцията на първото състезание у нас с безмоторни колички.

Отборът на HIGHKARUS 120 грабна златния медал в надпреварата със самоделни автомобили тип сапунерки.„Спряхме се на най-глупавото предложение - икаруса. Идеята дойде от това, че преди години ползвах този автобус. Всеки, който се е качвал на № 120, знае, че по тази линия се движат трошки.

Чупят се често, пъплят килнати на една страна, шофьорите са изнервени”, разказа за „Bg-vip.com” идейният двигател на отбора Мартин Дуцов.Както при всеки добър проект, всичко става случайно и на шега. Събрат се четирима приятели – навигаторът Петър Милчев, пилотът Иван Георгиев, механикът Мартин Станоев и Дуцов, който е IT специалист. Останалите членове на отбора също си вадят хляба в сферата на информационните технологии. На по бира обсъждат идеятаПредлагат доста интересни предложения, някои от тях вече използвани в други държави. Търсят обаче нещо уникално. Българската действителност и условията в градския транспорт вдъхновяват момчетата да направят миникопие на автобус 120. Първоначалната идея била автобусът да е с 6 гуми, по средата да се чупи и да има платнище. Проблемът за двойна сапунерка бил, че возилото трябва да тежи до 80 килограма. Заради теглото на шофьора и навигатора обаче, отборът на Дуцов се спрял на късия вариант. Изработката на умаления 120 отнела на отбора около 45 дни. „Наемат” и таен механик. Димитър Стайков остава в сянката на основния отбор, но осигурява гараж и инструменти, заварява рамата. Артистичното представянена количката също обра овациите на публиката. ”Едно от условията беше да си разиграем смешна историйка. Скечът го измислихме в деня преди състезанието. Бяхме на един рожден ден и там обсъдихме, че най-добре е да разиграем класиката - това, което се случва на последната спирка на автобусите - „Малашевци”. Шофьорът пиян, пътниците също, един ремонтира, друг вдига скандал. На фона на песента на Тодор Колев „Камион ме блъсна” колегите извадиха един домат, една буца сирене, един нож, една бутилка ракия и две чаши. Публиката най-много оцени плакатите с лика на Милко Калайджиев и на мацката с едър бюст, които висяха в рейса”, смее се механикът Мартин. Той с нетърпение очаква голямата награда и ще организирано пътуване до Бразилия през ноември за световни серии за фристайл футбол. Класиралите се на второ място RECYCLE BIN ще представят страната ни на Red Bull Air Race в Австрия. Отборът на Илиян Михайлов доста дълго обмисля идеята за своята сапунерка. „Решихме, че нашата количка ще е контейнер за разделно събиране на отпадъците. Използвахме два напълно оригинални контейнера с идеята хората да пазят чиста София”, обясни Михайлов. Бронзовият медал в надпреварата отиде при ОSELA SOAPBOX CAR.Главният двигател на отбора е Петър Благоев-Пепо. „Реставрирам ретро коли. С колега стояхме и мислихме с каква сапунерка може да се явим и се спряхме на марката Оsela. Това са италиански производители на спортни автомобили. Нашата количка я направихме малко по-карикатурна. Без проблем събрах екип, с който сглоби