Кулинарното чудо “Шийтаке”

Кулинарното чудо “Шийтаке”

Автор: Мариана Климентиева

Любителите на императорската японска дървесна гъба шийтаке вече могат да се насладят на ястия с лечебния деликатес.

Новооткритият софийски ресторант “Шийтаке” предлага кулинарното чудо, което лекува куп заболявания.Родината на гъбата е Япония и Китай, където е отглеждана в продължение на няколко хиляди години. Шийтаке е използвана като лекарство около 199 г. от н.е.

В периода на династията Мин (1368 – 1644) лекарят Цзюей установил, че може да се използва не само като храна, но и като лек срещу болести на горните дихателни пътища, слабо кръвообращение, заболявания на черния дроб, слабост, а също така за повишаване на жизнената енергия Ци. Считало се, че предотвратява преждевременното стареене. В наши дни гъбата е популярна като средство в борбата срещу канцерогенни заболявания, а в Япония е символ на дълголетието. Шийтаке съдържа алкалоида лентинацин, полизахариди, незаменими аминокиселини, витамините А, B1, B2, B6, B12, C, D и E и около 30 ензима. В гъбата се откриват още елементи магнезий, натрий, желязо, фосфор, калций, мед, селен и силиций. Японски учени установили, че най-ценната съставка е лентинанът, който за разлика от други антиракови агенти не атакува директно раковите клетки, а настройва имунната система срещу тях.Освен като лекарство гъбата се използва и в кулинарията.

В китайската кухня най-често се сотира и става част от вегетариански ястия. В Япония се прибавя към супата мисо, към вегетарианското ястие даши, както и към много задушени гозби. В Тайланд пък шийтаке най-често се пържи или задушава. Гъбата може да се консумира и сушена. Сухата шийтаке се рехидратира, като се потопи във вода преди употреба. В Азия много хора предпочитат сухата шийтаке пред прясната, защото сушенето на слънце подсилва сетивото умами. Това е вкусовото усещане, предизвикано от свободните глутамати, които най-често се съдържат във ферментирали и отлежали храни. У нас заведението “Шийтаке” предлага магическата гъба в комбинация със свинско, пилешко и телешко месо. Тя еидеална добавка към спагети и пици„Решихме да отворим ресторант, в който да предлагаме японската гъба. През 2013 г. създадохме и ферма за отглеждането й. Вкарахме мицел от Япония. Фермата ни си намира в екологично чист високопланински район.

Спазваме традиционна японска технология за развъждането й - върху пънчета от широколистна дървесина,” обясни за “Монитор” собственикът на заведението Владо Мойсев.От менюто непременно опитайте салата “Шийтаке” - домати, копър, пресен лук и мариновани гъби. Телешкият стек също не е за изпускане. Интересно ястие е “Спагети шийтаке с пиле” - сметанов сос, пушено сирене, пилешко филе, кашкавал и японската гъба. Заведението предлага и богато интернационално меню. “Всичките ни пици са на пещ, а скарата е на дървени въглища. Приготвяме шкембе в масло на пещ. Работим само с качествени продукти. Количеството също е важно за нас и виенският ни шницел например е половин килограм”, разказва Мойсев. Огромни са и сачовете – 600 г. Рибното меню също е богато: ципура, лаврак, сом, пъстърва и сьомга.

Десертите са класически: шоколадово суфле, палачинки, крем брюле и домашно тирамису. Всеки ден “Шийтаке” предлага обедно меню.За интериора на заведението собствениците са се доверили на услугите на дизайнер. “Държахме интериорът да е изчистен, като основен акцент са естествените материали на обзавеждането. освен това сме помислили и за нашите най-малки клиенти. Имаме детски кът с аниматори. Разполагаме с голям безплатен паркинг”, разяснява управителят.