Какво има в райската градина на Ернестина?

Какво има в райската градина на Ернестина?

Автор: Мариана Климентиева

Две дебели свраки всяка сутрин събуждат актрисата Ернестина Шинова.

Компания им прави една гугутка и семейство катерички. „Много им се радвам. Те са обитателите на градината ми. В къщата пък имам ужасно много домашни любимци. Като почна от Андрей и свършвам с двете хъскита Сибир и Тимур и котката Филип”, смее се съпругата на Андрей Слабаков. Когато не е на сцена или пред камера, тя използва всяка свободна минута, за да е в градината. „Тя е моето райско кътче. Старая се да има различни цветове лехи. Следващата година съм решила всичко да е в искрящо розово. Отглеждам над 50 розови лалетаГръбнакът на двора е изграден от вечнозелени растения. Между тях вкарвам едногодишни цветя, които придават по-пищна красота. Имам една леха, която е английска. В нея има и ягоди. Друга пък е италианска и цялата е в кипариси и червени кленове”, обяснява за „Монитор” актрисата.

 

ernestinashinova

 

Освен на многобройни китки Шинова се радва на реколта от ябълки, домати, моркови, броколи и спанак. „Понякога като паднат големите снегове, хич не ми се излиза на пазар. За мое щастие притежавам огромни мазета. Те са пълни с ябълки, круши, сушени корени с домати”, разяснява звездата от филмите „Мисия Лондон”, „Вагнер” и „Хиндемит”. Според собствената й оценка къщата й е „един много разхвърлян, но много удобен дом - като дреха, с която си свикнали която си носиш с удоволствие. След земетресението на 4 март 1977 г. майка ми полудя внезапно и с баща ми започнаха да търсят начин да имат къща, а не да живеят в блок.

Сменихме апартамента ни в „Червена звезда” с къща в Бояна”, връща лентата назад Ернестина.Оттогава домът е на два етажа и се простира в шест стаи. Поддръжката му изисква много и затова след градинарството, ремонтите са другото хоби на актрисата.„Постоянно съм в ремонти. Изчаквам да се появят точните мебели и обзавеждане. В дома ми се стремя да направя една специална амалгама между италианска и стара българска къща”, разказва Шинова. Първият етаж е решен с каменни подове. Вторият е целият в дърво. „Търсех уюта и спокойствието. Къщата така е организирана, че има много кътчета, в които може да се усамотиш, но пък да не се отделяш от близките си хора и да се чувстваш част от едно спокойно цяло”, обяснява Шинова. В момента крои планове да ремонтира кухнята

.„Не е това, което съм си представяла. Ще трябва да направя зловещ ремонтЩе изчакам подходящ период и това ще бъде вероятно лятото. Имам си лятна кухня и никой няма да остане гладен”, шегува се актрисата. Тя си представя помещението като лаборатория. Представям си голям хладилник с фризер. Искам кухнята ми да има големи островчета, за да ми е удобно да се разгърна, както трябва. В момента пак е уютна, но не е това, за което си мечтая”, откровена е Шинова. Въпреки че са страстни пушачи Ернестина и Андрей, са намерили решение на проблема с цигарения дим: „На втория етаж просто не се пуши. Никой не си позволява да запали цигара там. Дори на гостите не е разрешено да димят”, разпалва се тя. А у тях гостите са нещо обичайно - когато не ги събира под стряхата на дома си, Ернестина ги кани на театър.