Филип Данауи: Най-скъпата ми играчка струва 100 евро

Филип Данауи: Най-скъпата ми играчка струва 100 евро

Светският журналист притежава над 2500 фигурки от шоколадови яйца

Светският журналист Филип Данауи е най-големият колекционер на шоколадови яйца у нас. Още от малък Филип събира играчки на „Киндер Сюрприйз“ и вече колекцията му наброява над 2500. Специално за BIG5.BG Данауи разказа за страстта си да колекционира играчки от шоколадовите лакомства.

От кога събираш играчки от шоколадови яйца Kinder Surprise и как всъщност се запали?

Събирам ги откакто се помня. Още от дете, макар и с неосъзната колекционерска страст, но пък вълнението при отварянето на корекомските яйца и това да откриеш желаната играчка, винаги го е имало. Сериозно погледнах на това хоби преди десет години, когато моя позната ме запозна с човек, който също събира фигурки от „Киндер Сюрприйз“ и имаше внушителна колекция. Преди това просто си купувах от време на време по 1-2 шоколадови яйца и редях играчките по холната секция. Имах и една метална кутия от бисквити, пълна с фигурки събирани и пазени още от детството ми, сякаш предполагайки, че един ден това ще се превърне в мое любимо занимание. Преди да започна да ги събирам, не се бях замислял, че може да има толкова много хора, които да колекционират тези играчки.
Оказаха се хиляди и навсякъде по света, като в Германия, Италия, Франция и Русия са най-много. В последните две години у нас това занимание също се е превърнало в мания за много хора. Контактите ми с колекционери от цял свят ми помогнаха да придобия една доста внушителна колекция. Смея да твърдя, че за България имам най-много различни фигури от шоколадови яйца. Колекцията ми надброява над 2500 играчки и нараства с всеки изминал ден. Все пак всяка година на пазара излизат повече от сто нови играчки, да не говорим, че от Ferrero, които произвеждат шоколадовите яйца са започнали да се оливат с бълването на нови и нови серии. Отделно всяка година лансират и т.нар. макси шоколадови яйца с по-големи фигурки от обичайните.

Да разбирам, че това е един доста сериозен разход?

Едва ли има хоби, което да излиза евтино. Такова е положението и с моето. Ако едно обикновено шоколадово яйце струва около 2 лв., представете си количество от 72 бройки в кашонче, а понякога съм надхвърлял и 100 на веднъж. Макси яйцата вървят едното около 8 лв., а когато трябва да събираш серия от осем фигурки, директно разхода ти скача над стотачка. Отделно си купувам и цели серии от минали години, като средната цена е 10 евро за комплект.

Колко средства си вложил в колекцията си приблизително?

Трудно бих могъл да пресметна, а и това не е целта ми. Удоволствието от събирането на фигурки е това, което е водещото за мен и предполагам за всеки сериозен колекционер. Ако попитате мои приятели това са разходи от много пропуснати екскурзии, още нови дрехи или просто една солидна сума спестявания в банката.

Може ли да превърнете хобито си в бизнес?

За мен колекционерството на играчки от шоколадови яйца е страст, любопитство, мания. Много мои съмишленици по цял свят са го усвоили и като бизнес, защото не рядко някои от сериите, които излизат в жълтите капсули са лимитирани или пък са предназначени за определени пазари. Така например, в Германия, Италия, Русия, както и азиатските страни се лансират специални поредици, които не излизат другаде. Това автоматично вдига цената на колекцията. Ето например, преди две години в Русия и Украйна излезе серия с фигурки от анимационното филмче Маша и мечока, а в края на миналата година в Германия се появи позлатена фигурка на емблематичната за „Киндер Сюрприйз“ фигурка – хипопотам, наречена Gold Marylinchen. Имайки предвид това, че шансът да се сдобиеш с нея е едно към 70 качи цената й директно на около 100 евро, но след като се появи в специални колекционерски кутии в Полша, цената й падна на половина. Но първоначалната истерия около тази фигурка сред колекционерите беше голяма.

Имаш ли много съмишленици в България?

У нас сериозните колекционери сигурно се броят на пръстите на едната ми ръка. Не сме много тези, които имаме големи колекции. Повечето събират само фигурките, които им харесват, а тези като мен, които държат да имат всичко, което излиза са малцина.

Знаеш ли точната бройка на колекцията си?

Не бих могъл да я назова с точност, тъй като непрекъснато имам нови и нови придобивки. Мога да кажа, че със сигурност имам над 2500 различни бройки. Но това е скромна цифра в сравнение с това, че най-голямата официално регистрирана частна колекция от фигурки от „Киндер Сюрприйз“ се състои от над 6000 играчки и е регистрирана в Книгата на рекордите на Гинес. Иначе в целия свят има повече от милион колекционери, като „само” 800 000 от тях се намират в Германия.

Имаш ли си любими фигурки?

Повечето колекционери сме на мнение, че производството на миниатюрните фигурки от преди 10 години са не само по-качествени, но и по-изящни и красиви. Говоря за сериите с лъвчета, хипопотамчета, слончета, динозавърчета и мечета, които всеки помни от детството си. Сред личните ми фаворити от последните няколко години са тези на барбароните, поредиците от Looney Tunes, Hello Kitty и серия с прасенца готвачи, излизала само в Германия.

Коя е най-скъпата играчка или серия, която притежаваш?

Имам фигурка, която струва 100 евро, но и такава, която е само 1 евро. Но всяка от тях ми е скъпа.

Къде ги държиш? Как ги спасяваш от прахта?

Предстои да си поръчам специална витрина, в която да ги съхранявам, но тъй като колекцията ми е сериозно количество, не бих могъл да я събера в една мебел. Затова ще се наложи да направя подбор т.е. ще наредя най-хубавите ми миниатюри. В момента ги съхранявам в кутии, подредени по серии.

Като видиш едно шоколадово яйце, можеш ли да разбереш каква играчка се крие вътре?

Ако имах скенер можеше и да знам, но все пак има различни похвати сред колекционерите. Някои ги мерят като грамаж на везна и по това имат ориентир каква играчка може да излезе от яйцето. Други пък разпознават по правилния звук на дрънченето в капсулката. А трети пък са на мнение, че всяко крайно ляво или дясно яйце в кората от кутията е от специалната серия. Суеверия и похвати всякакви, но изненадата винаги я има.

Има ли фен клубове или изложения за това хоби?

Да, разбира се. Аз лично съм посещавал сбирки в Белград, но най-вълнуващо беше преживяването ми във Верона, където имаше изложение за най-различни колекционерски хобита. Имаше и огромно хале за събирачи на играчки от Киндер Сюрприйз. В крайна сметка се прибрах много доволен, с пълен куфар от нови играчки.

Разкажете някаква интересна история около Киндер?

Невероятният успех на шоколадовите яйца накарал доста предприемачи да се опитат да създадат подобни продукти, съдържащи изненади. Например белгийският месар Ален Фонтейн решил да пусне на местния пазар “Киндер сюрприз”, направен от салам, като във вътрешността също поставил играчка. Продуктът обаче не могъл да добие световна слава както шоколадовото яйце на италианската компания „Фереро”. Иначе всяка година се произвеждат около 1,2 млрд. броя играчки от различни серии, модели. Марката пуска специални XXL яйца от шоколад за Великден и Коледа, които съдържат и големи играчки.