Заки: Жилището ми е проекция на моя космополитен характер

Заки: Жилището ми е проекция на моя космополитен характер

Автор: Мариана Климентиева

 

„Апартаментът ми е мястото, което бих носил със себе си като куфар навсякъде, където пътувам.

С годините установих, че носталгията, която изпитвам, когато не съм в България, е най-вече свързана с дома ми”, призна пред „Монитор” менторът в X factor Велизар Соколов - Заки. Жилището, което обитава, не е особено голямо, но съвсем достатъчно за ерген. „Когато го купих, беше с пет мънички стаи, коридор, баня, тоалетна и тясна тераса, обкантваща целия апартамент. Първата ми работа беше да махна всички ненужни стени, да приобщя части от терасата и да създам усещането за простор и повече въздух. Понастоящем нещата са сведени до преходно помещение, състоящо се от кухненски бокс, трапезария и хол, и отделно - спалня, гардеробна стая, баня и тоалетна”, обяснява музикантът. Любимото помещение на ментора е гардеробната. „Това е най-интересната стая, която освен за дрехите и обувките, използвам и за спорт и като цяло като място за разхвърляне. Това ми позволява да поддържам останалата част от дома си относително подредена”, смее се Заки.

Той не е ползвал услугите на дизайнер, за да обзаведе дома си. „Жилището ми е ужасно еклектично, защото с годините съм събирал в него предмети от многобройните си пътувания по света и мебели, повлияни от различни архитектурни стилове. На места има много силно азиатско и ориенталско влияние, има остатъци и от централноевропейското обзавеждане от преди големия ремонт, който направих преди няколко години. Много съм горд с няколко антикварни шкафа, които закупих и реставрирах. Имам различни произведения на изкуството и артефакти от почти всички краища на света. С няколко думи – домът ми е проекция на моя космополитен характер”, категоричен е Велизар.

Спалнята е помещението, в което Заки черпи творчески сили и се зарежда с енергия. „Там е всичко, което ми е необходимо, за да съществувам – леглото, библиотеката, телевизорът и Кирчо (галеното име на лаптопа ми)”, смее се музикантът. Кухнята обаче е забранена територия за Соколов. ”Не готвя у дома. Печката ми е включвана само 4 – 5 пъти през последните 10 години, и то в редките случаи, когато майка ми ми е гостувала и е настоявала да сготви нещо”, не крие певецът. Вместо да върти черпака, Заки предпочита да декорира. „Всъщност толкова много обичам да декорирам, че никога не съм ползвал професионалната помощ на дизайнер. Сам обзаведох дома си, ателието си, офиса, вилата, та дори помогнах на сестра ми и майка ми за техните жилища”, доволен е музикантът. Напролет менторът отново ще се захване с ремонтни дейности.

„Има някои неща, които искам да променя, и предвиждам следващата пролет да се захвана с поредния ремонт и преобзавеждане.”Велизар не робува на вещите. „Всички предмети вкъщи са ми любими. Когато някой от тях започне да ме дразни или да не ми доставя удоволствие, го подарявам или изхвърлям. Но това се случва много рядко, защото всеки предмет у дома е свързан с някакъв спомен, а аз много ценя спомените си. Доскоро събирах слончета от най-различен материал и произход, но напоследък съм занемарил тази своя колекционерска страст”, обяснява музикантът. Той желае един ден да се премести в къща. „Засега живея в апартамент, но много често си мечтая да се преместя в къща. Къщата обаче не е съвсем практично решение, особено когато човек живее сам”, категоричен е съдията в X factor.

За него

Велизар Соколов е по-известен като Заки от дует "Авеню". За втори пореден сезон Заки влиза в ролята на съдия и ментор в X factor. Дуетната половина от „Авеню”, които заслужено спечелиха своя собствена страница в историята на българската музика, отново ще се впусне в търсене на истинския музикален талант. През 90-те години Заки и Боби се утвърждават като най-популярния дует – хитовата и до днес песен „Бягство” се задържа в телевизионните класации повече от 56 седмици. 35 000 – точно в толкова екземпляра е продаден дебютният им албум „Въпроси”. Като съсобственик на продуцентска къща AveNew Productions той подава ръка на поредица обещаващи таланти – името му стои зад успеха на изпълнители като Белослава, Тони, Gravity Co, „Уикеда”, „Анимационерите” и други. Велизар Соколов е юрист по образование. Близо 22 години се занимава с интелектуалната собственост.

zaki1