Petru’s сбъдната кулинарна мечта

Автор: Мариана Климентиева

Всичко започва с една мечта. Преди 10 години Петър Янков отваря един тефтер, записва името Petru’s и описва подробно ресторанта, който иска да има. „Аз съм маниак на тема храна и музика. Мечтата ми беше да имам пиано бар с качествена храна. Практиката ми като готвач и кухните, които съм опитвал, много ми помогна в реализирането на комплекса”, разказва за „Монитор” собственикът на Petru’s.

m2 1024x688

Случайно попада на сградата на столичния бул. ”Свети Наум” 48 и се влюбва от пръв поглед. С двата си етажа, широкия паркинг, детския кът, терасите и простора помещението му дава възможност да реализира плановете си. На първия етаж е разположена зимна и лятна градина, решена в средиземноморски стил и аквариум. Вляво от входа е музикалната зала. Любовта на Янков към нотите е дала отпечатък в интериора на заведението. Снимки на джаз и рок изпълнители висят по стените, роял, музикални инструменти внасят усещане за уют. Ресторантът представлява комплекс с шест тематични зали: малък бутиков суши бар в източен стилlive-cooking зала, в която освен главния готвач, всички сервитьори, а дори и самите посетители приготвят на живо храната си; VIP помещение с тежки завеси, произведения на изкуството и единствена маса с точно 12 стола ще задоволят и най-претенциозния клиент.

В залата за готвене могат да се приготвят всякакви меса върху базалтови камъни, които се нагорещяват до 400 градуса. „Тук никой не скучае. Занимавка си е. Хората имат различни предпочитания. Някои от тях обичат стековете да са средно изпечени, други пък препичат пържолите до хрупкава коричка. Но всички се веселят, когато видят крайния резултат,” разказва Петър. Главната му цел е всяко помещение да носи различно преживяване„И без значение дали избират средиземноморска кухня, суши специалитети, пица на пещ, музика на живо, дискретен уют, или ястие, чието приготвяне е също толкова впечатляващо колкото вкуса му, клиентите ни да могат да се насладят на едно меню, общо за целия комплекс”, разяснява идеята си собственикът. Най-впечатляващото помещение е VIP залата.

Тя е решена в нео барок. Стари морски карти от различни години внасят корабно настроение в помещението. То е за отбрани гости, които не желаят да бъдат притеснявани. Влиза се с чип карти. Менюто е широкообхватносъставено изцяло от Янков. Едва на 22 години той става главен готвач в пловдивски ресторант. Въпреки че е готвил всякакви екзотики – от бизон и белуга до крокодил, в неговия ресторант преобладават традиционните рецепти, преоткрити по нов начин. „Модата идва и си отива, но качествената храна и добрият вкус са винаги актуални. Тайната алхимия на вкуса се случва, когато главен готвач се озове в кухня, пълна с първокласни продукти. Изградили сме собствена мрежа за доставки на свежи зеленчуци от частни ферми, млечни продукти от родопски мандри и месо от български производители. При нас ястията се приготвят без заготовки и изкуствени подобрители.

Така не само качеството е несравнимо по-високо, но и цените остават достъпни за всеки посетител на комплекса”, категоричен е шеф Янков. Всеки ден Petru’s предлага различно обедно менюКрем супа от домати с печено сирене и кротони; рибена супа с калкан и сьомга; свинско джоланче на фурна с кисело зеле; картофи с гъби, пресен лук, маслини, поръсени с пармезан и за десерт домашни бонбони са сред предложенията, които може да опитате в обедната си почивка. От основното меню не е за изпускане микс салата от листни зеленчуци със запечено козе сирене, филенца от плодове и орехи. Непременно опитайте и свинско филе в панчета, поднесено с пюре от френски картоф, манатарки и пармезан. Ако сте любители на птичето месо, пъдпъдъците с риган и масло, с пюре от картоф, сушени домати и панчета са точно за вас. Винената листа предлага внимателна селекция от 130 етикета, като половината от тях идват от малки и независими български изби.

Лора и Стоян дават съвети за перфектния козунак

Всяка страна го нарича по различен начин – панетони (Италия), цуреки (Гърция), кулич (Русия) или бабка (Полша), но без неговия аромат и вкус, Великден няма да е същият. Козунакът!

Сполучливият козунак трябва да е ароматен и да се дели на „конци“. Тънкости и съвети много, но най-важното е съставките да са качествени.

Мая за козунаци „на конци“

Крайният резултат, пухкавият козунак, зависи от това дали сте използвали правилно най-важната съставка – маята. Тя може да е жива или суха.

Сухата мая всъщност представлява дехидратирана жива мая. Основната разлика между двата вида е в начина им на употреба. Сухата мая се смесва с брашното и другите сухи съставки, а не се накисва предварително в топла течност и захар като живата мая. Така се спестява едно втасване и затова често сухата мая е наричана инстантна или с ускорено действие. Освен че е по-удобна за употреба, хубавото е, че сухата мая има дълъг срок на годност и не се съхранява в хладилник като свежата. Така винаги може да е под ръка, когато потрябва.

Първата стъпка е да се пресее брашното и да се разбърка добре със сухата мая, след което се добавят останалите продукти. За да се активизира набухвателната функция на маята, е необходимо течността (мляко или вода) да не е студена, а с температура около 37 градуса – хладка към топла. Тогава тестото се замесва. Колкото по-дълго се меси, толкова по-добре ще се разпределят съставките и толкова по-пухкав ще стане козунакът след изпичане. Ако по рецепта се добавят сушени плодове или ядки към тестото, те се омесват най-накрая, за да не оцветят тестото.

Омесеното тесто се покрива с кърпа и се оставя да втаса на топло. Добре втасалото тесто е увеличило обема си двойно и е еластично. Вижте няколко съвета за втасване на тесто в загрята фурна, микровълнова фурна и други тънкости тук.

Aромат, моля!

Богатата палитра на Dr. Oetker от ароматни захари (ванилена захар, Бурбонска ванилова захар), през есенции (лимон, ром и ванилия), до ароматни корички лимон и портокал, ще гарантира балансиран аромат и правилна дозировка в козунака.

Секс, кокаин и хазарт – това е Дан

Много секс, кокаин, виагра, хазарат, голи жени и милиони долари – това докара два инфаркта на покерджията милионер Дан Билзериан. Мнозина завиждат на начина му на живот. Мултимилионерът, който е познат още като плейбоя на Instagram, вдъхновява ежедневно мъжете по света с кадри от своя лайфстайл, включващ много хазарт, голи мадами, яхти, бързи коли и партита до побъркване.
Преди да му завидите обаче, трябва да знаете, че тези забавления са опасни за живота и Дан на няколко пъти се е разминавал на косъм от смъртта. Плейбоят разкри, че се е будил в болница след като е смесил дрога и виагра. Бизлериан е преживял цели два инфаркта, заради динамичния си начин на живот, ала няма намерение да го променя.
Дан издаде, че кадрите, които пуска в Instagram, не са за да се фука, а за да покаже, че цени всичко, което животът му предлага. Състоянието на плейбоя, натрупано в началото с покер, е оценено на 60 млн. долара. Това го прави доста апетитна хапка за младите златотърсачки и той винаги е обграден от красиви полуголи/голи жени.
„Знам, че имам огромно състояние, за което повечето хора могат само да фантазират.Затова и искам да споделя живота си с тях”, каза желаният ерген.

Гонките с вибратори са хит!

Съществуват най-различни начини да си изгубите парите.

Секс бисерите на НиЛо

НиЛо е известна с изцепките си за секса.

Кои са сексманиаците в родния шоубизнес?

В Холивуд има много звезди, пристрастени към секса: Чарли Шийн, Майкъл Дъглас, Джеси Джеймс, Дейвид Духовни...